Politiek

Hubert Bruls nog steeds woest over val kabinet

18-07-2023 14:29

Hubert Bruls
Burgemeester van Nijmegen, Hubert Bruls @ Screenshot NPO

De Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls (CDA) is nog steeds boos dat het kabinet is gevallen op de asielkwestie. Dat zegt hij in het door de staat gesubsidieerde Radio 1-programma Sven op 1 van de door de overheid gesubsidieerde publieke ledenomroep WNL.

Toen hij de emoties zag van de inmiddels demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (VVD) voelde hij de rillingen meteen weer opkomen. “Ik had echt met hem te doen.”

Volgens Bruls is het niet de schuld van Van der Burg dat het kabinet is gevallen. Hij herkent in de demissionair staatssecretaris “een bestuurder die, hoe moeilijk omstandigheden ook zijn en hoe zijn achterban er ook over denkt, er toch nog wat van probeert te maken”.

Over schaduw heenstappen

Echt gesteund door de VVD werd de demissionair staatssecretaris volgens Bruls niet. “Ik denk dat er wel een moment zal zijn dat hij zich gelukkiger heeft gevoeld. De echte steun is er niet geweest, dat is evident.”

Volgens de voormalig voorzitter van het Veiligheidsberaad nam Van der Burg zijn verantwoordelijkheid. Hij verwacht dat de spreidingswet hoe dan ook door zal gaan. “Aan hem heeft het écht niet gelegen”, stelt Bruls. De burgemeester van Nijmegen vindt dat de partijen over hun schaduw moeten durven te stappen. “Dit had vorig jaar al geregeld moeten worden.

Bruls geen partijleider CDA

Op de vraag of Bruls interesse heeft om terug te keren naar Den Haag voor het partijleiderschap van het CDA is hij duidelijk: “Ik heb geen brief gestuurd.” Hij noemt het leiderschap een zware ontbering.

Ondanks een “nee” in het door de staat gesubsidieerde televisieprogramma Op 1 gonst nog altijd de naam van Hugo de Jonge als CDA-leider. Hubert Bruls: “Ik heb hem deze dagen gesproken over hoe de partij verder moet. Hugo is een uitstekende kandidaat.”