Binnenland

Het Rijk trekt extra geld uit voor aanpak van overlastgevende asielzoekers

20-10-2020 12:29

Foto is van Maria Teneva.

Tien gemeentes krijgen extra financiële steun vanuit het Rijk om actie te ondernemen tegen overlastgevende asielzoekers. Volgens de Volkskrant van deze morgen gaat het hierbij om de inzet van meer boa’s, meer cameratoezicht en het opzetten van ‘alternatieve taakstraffen.’

Verreweg de meeste overlastgevende asielzoekers bestaan uit veiligelanders. Dit zijn mensen die niet zijn weggevlucht van een oorlog, maar juist zijn aangetrokken door de welvaart in het westen.

Naast kansloos zijn qua aanvraag toont een deel van hen ook zwaar ongewenst gedrag. Zo zijn er hele dorpen in Nederland die geterroriseerd worden door deze kansparels. Ook tijdens het treinreizen en het inbreken daarna gedragen zij zich vaak crimineel. Criminaliteit die op zijn beurt weer afstraalt op alle asielzoekers in Nederland.

Terugsturen van deze misdadigers is daarentegen moeilijk. Landen als Marokko en Afghanistan weigeren vaak gewoon doodleuk om hun onderdanen terug te nemen. Helaas beschikt de EU verder ook over geen enkele softpower om deze landen te dwingen wel hun verantwoordelijkheid te nemen.

Asielzoekers die meerdere keren in de fout gaan krijgen momenteel een time-out. Dit betekent dat ze soberder worden opgevangen en minder leefgeld krijgen. Dat dit juist een extra prikkel kan zijn om meer naar buiten te gaan en meer te gaan stelen wordt hierbij blijkbaar niet begrepen in Den Haag. De zwaarste gevallen worden overigens naar Hoogeveen gestuurd. Iets wat het draagvlak voor asielzoekers in die gemeente de afgelopen jaren ook enorm heeft versterkt.