NRC heeft een interessant interview met de Italiaanse politicologe Nathalie Tocci. Onderwerp is de vraag wat de naderende rechtse overwinning bij de vroegtijdige verkiezing op 25 september zal betekenen voor de Italiaanse houding tegenover Rusland. De rechtse Lega Nord, die nu de grootste is binnen het centrumrechtse blok, is namelijk geen enthousiast voorstander van sancties en wapens voor Oekraïne. Ook Forza Italia van oud-premier Silvio Berlusconi staat redelijk vriendelijk tegenover Poetin.
Tocci denkt echter dat de Italiaanse koers na de verkiezingen niet vriendelijker zal worden. Fratelli d’Italia, (‘Broeders van Italië’), is namelijk voorstander van de sancties. De partij staat momenteel bovenaan in de peilingen, met ongeveer een kwart van de stemmen. Als de partij straks de grootste wordt, zal het waarschijnlijk de premier leveren aan het hoofd van een rechtse coalitie.
Wel zijn er nog wat linkse politici die Meloni in de campagne proberen te framen als pro-Russisch en die waarschuwen voor Russische bemoeienis in de campagne. Die bemoeienis is wat Tocci betreft aardig mislukt.
Een centrum-linkse krant schreef onlangs nog over een poging van Russische ‘Wagner-huurlingen’ om de migratiecrisis wat hoger op de agenda te zetten. Wagner ondersteunt voor het Kremlin het regime van de Libische veldheer Khalifa Haftar, die zetelt in de stad Benghazi. De huurlingen zouden vanuit het oosten van Libië meer migrantenbootjes hebben laten vertrekken dan normaal. Het zou een poging zijn geweest om Matteo Salvini van Lega Nord een crisis te geven waarmee hij zich kan profileren. Aan de peilingen te zien is dit nog niet gelukt. Lega staat op 12 procent.
Overigens is buitenlandse beïnvloeding natuurlijk niet alleen iets wat de Russen proberen. Een Australisch team van de Universiteit van Adelaide heeft onderzoek gedaan naar Engelstalige Twitterbots die bepaalde pro-Russische of pro-Oekraïense hashtags gebruiken. Zij schatten in dat tussen de 60 en 80 procent van alle tweets met de geselecteerde hashtags gemaakt werden door bots. Hierbij moet wel gezegd worden dat het ging om de eerste twee weken van de oorlog, van 23 februari tot 8 maart. Van die botaccounts was 6,8 procent te classificeren als pro-Russisch, en maar liefst 90 procent als pro-Oekraïens.
Het door Twitter verwijderen van pro-Russische accounts, bots of geen bots, kan wel van invloed zijn geweest op het onderzoek. De analisten merken op dat de groep accounts waarvan de tweets zijn onderzocht zo erg naar het pro-Oekraïense kamp leunde.
Aanpassingen: de oorspronkelijke kop ‘geen reden tot zorg voor pro-Russisch Italië na vervroegde verkiezingen’ is om 20:30 uur aangepast..