30 november (Reuters) – Hier volgt een overzicht van de rechten van arbeidsmigranten in Qatar, waar van 20 november tot 18 december het wereldkampioenschap voetbal wordt gehouden:
Qatar, waar buitenlanders de meerderheid vormen van de 2,9 miljoen inwoners, heeft veel kritiek gekregen van mensenrechtengroeperingen over de behandeling van arbeidsmigranten.
Volgens een 48 pagina’s tellend rapport van Amnesty, Reality Check 2021, zijn praktijken als het inhouden van loon en het in rekening brengen van het wisselen van baan nog steeds aan de orde van de dag, ondanks arbeidshervormingen in 2014.
De regering van Qatar zei dat haar arbeidsstelsel nog in ontwikkeling was, maar ontkende de beweringen in het rapport dat duizenden arbeidsmigranten in het gastland voor de wereldbeker van 2022 in de val zaten en werden uitgebuit.
De Britse Guardian meldde vorig jaar dat ten minste 6500 arbeidsmigranten – van wie velen aan WK-projecten werkten – in Qatar zijn gestorven sinds het land het recht heeft gekregen om het WK te organiseren.
In een reactie zei Qatar dat het aantal doden in verhouding stond tot de omvang van de arbeidsmigranten, waaronder veel arbeiders, en dat elk verloren leven een tragedie was.
Max Tunon, hoofd van het kantoor van de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) in Qatar, waarschuwde dat de gegevens over de sterfgevallen onder arbeiders in Qatar vaak zonder de nodige nuance worden gerapporteerd.
“Het cijfer van de Guardian omvat alle sterfgevallen in de migrantenbevolking, zonder onderscheid te maken tussen migrerende werknemers en de algemene migrantenbevolking, laat staan sterfgevallen die het gevolg zijn van beroepsletsels,” zei de IAO.
Volgens de organisatoren van het WK in Qatar, het Supreme Committee for Delivery & Legacy, zijn er drie werkgerelateerde sterfgevallen en 34 niet-werkgerelateerde sterfgevallen onder werknemers op de WK 2022-locaties.
Hassan Al Thawadi, de secretaris-generaal van het Qatarese Supreme Committee for Delivery and Legacy, zei in een tv-interview met de Britse journalist Piers Morgan dat op 30 november werd uitgezonden dat het aantal doden onder migrerende werknemers bij WK-gerelateerde projecten ‘tussen 400 en 500’ ligt.
Qatar heeft zijn arbeidswetgeving gewijzigd om het ‘kafala‘-sponsorsysteem grotendeels af te schaffen, waardoor werknemers geen toestemming meer nodig hebben van de werkgever die hun visum heeft gesponsord om van baan te veranderen of het land te verlaten.
Het heeft ook het minimumloon met 25% verhoogd tot 1000 Qatarese riyals (ongeveer 273 euro) per maand, en het toegepast op alle werknemers in plaats van alleen op Qatari’s.
Qatar heeft een verzekeringsfonds opgericht om migranten te helpen die zijn opgelicht.
De voetbalbonden van 10 Europese landen, waaronder Engeland en Duitsland, schreven voorafgaand aan het WK een open brief aan de FIFA waarin zij het wereldbestuur opriepen actie te ondernemen om de rechten van migrerende werknemers in Qatar te verbeteren.
Een groep van 11 Europese voetbalbonden heeft eerder deze maand een ontmoeting gehad met de FIFA en gezegd dat het bestuursorgaan zijn steun heeft bevestigd voor een permanent IAO-kantoor in Doha dat migrerende werknemers zou ondersteunen en adviseren.
In september zei de Engelse voetbalbond dat de families van migrerende werknemers in Qatar die gewond zijn geraakt of zijn omgekomen bij de aanleg van de infrastructuur voor het WK van dit jaar schadeloos moeten worden gesteld.
De shirts die het Nederlands elftal tijdens het WK draagt, zullen worden geveild om de arbeidsmigranten in Qatar te steunen, aldus de KNVB deze maand.
Het Nederlands elftal zei dat het tijdens zijn verblijf in Qatar ook de tijd zal nemen om te praten met migranten die hebben geholpen bij de bouw van de stadions voor het WK.
Amnesty en andere rechtengroeperingen hebben de FIFA opgeroepen om migrantenwerkers in Qatar te compenseren voor mensenrechtenschendingen door 440 miljoen dollar opzij te zetten, een bedrag dat overeenkomt met het prijzengeld van de Wereldcup.
De FIFA heeft gezegd dat zij het voorstel van Amnesty beoordeelt en een “ongekende due diligence procedure toepast met betrekking tot de bescherming van de betrokken arbeiders”.
De FIFA voegde eraan toe dat zij samenwerkt met het organisatiecomité en reeds een aantal werknemers heeft gecompenseerd.
Amnesty heeft ook een 10-punten actieplan opgesteld en roept Qatar op om “ernstige tekortkomingen en resterende zwakke punten in het arbeidshervormingsproces aan te pakken”.