Buitenland

Franse vlaggen verbrand in Teheran uit woede tegen cartoons Charlie Hebdo

08-01-2023 20:38

Teheran, Iran
Iraanse demonstranten steken Franse vlaggen in brand tijdens hun protestactie tegen de publicatie van beledigende karikaturen van de Iraanse Opperste Leider Ayatollah Ali Khamenei in het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo, voor de Franse ambassade in Teheran, Iran, zondag 8 januari 2023. (AP Photo/Vahid Salemi)

DUBAI, Verenigde Arabische Emiraten (AP) – Iraanse hardliners hebben zondag Franse vlaggen verbrand buiten de Franse ambassade in Teheran, uit protest tegen de spotprenten van het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo, waarin de heersende geestelijken in Iran belachelijk worden gemaakt.

De karikaturen werden gepubliceerd op een moment van aanhoudende protesten tegen de regering in Iran, nu in hun vierde maand. Demonstranten roepen op tot de val van de Islamitische Republiek en dagen het harde establishment uit.

De demonstraties buiten de Franse ambassade volgen op eerdere pogingen van de Iraanse machthebbers om hun aanhangers te mobiliseren in tegendemonstraties.

‘Dood aan Frankrijk’

Honderden demonstranten, waaronder studenten van seminaries, schreeuwden “Dood aan Frankrijk” en beschuldigden de Franse president Emmanuel Macron van belediging van Iran, terwijl ze er bij Parijs op aandrongen om te stoppen met “vijandigheid” jegens Teheran. Politieagenten, van wie sommigen afbeeldingen van de Iraanse Opperste Leider Ayatollah Ali Khamenei leken vast te houden, hielden de demonstranten op afstand van het ambassadegebouw.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

Teheran, Iran

AP Photo/Vahid Salemi.

 

De staatstelevisie zei dat sommige geestelijken soortgelijke protesten hielden in de heiligdomstad Qom, het centrum van de religieuze leer (sjiitische islam) in Iran.

De Iraanse parlementsvoorzitter Mohammad Bagher Qalibaf bracht zondag de cartoons van het Franse tijdschrift in verband met wat ambtenaren herhaaldelijk hebben beweerd het complot van het Westen is om vermeende rellen in Iran te verspreiden.

Later op de dag gaf president Ebrahim Raisi zijn eerste reactie op de Franse cartoons en herhaalde soortgelijke beweringen. “Toevlucht nemen tot beledigingen onder het mom van vrijheid is een duidelijke indicatie van hun frustratie bij het beramen van een complot voor chaos en onveiligheid in Iran”, zei hij.

Aanslag op Charlie Hebdo

Charlie Hebdo heeft een lange geschiedenis van het publiceren van cartoons waarin islamisten worden bespot en die volgens critici zeer beledigend zijn voor moslims. Twee in Frankrijk geboren al-Qaida extremisten vielen in 2015 het kantoor van de krant aan, waarbij 12 cartoonisten werden gedood, en de krant is in de loop der jaren het doelwit geweest van andere aanslagen.

In het laatste nummer staan de winnaars van een recente cartoonwedstrijd waarin deelnemers werd gevraagd de meest beledigende karikaturen van Opperste Leider Khamenei te tekenen.

Een van de finalisten toont een geestelijke met een tulband die naar de strop van een beul grijpt terwijl hij in bloed verdrinkt, terwijl een ander Khamenei toont die zich vastklampt aan een reusachtige troon boven de opgeheven vuisten van demonstranten. Andere tonen meer vulgaire en seksueel expliciete scènes.

In september barstten in heel Iran anti-regeringsprotesten los na de dood in hechtenis van Mahsa Amini, een 22-jarige vrouw die door de zedenpolitie van het land was aangehouden omdat zij de strenge islamitische kledingvoorschriften zou hebben overtreden.

Executies

De onrust is uitgegroeid tot een van de ernstigste uitdagingen voor de Islamitische Republiek sinds de revolutie van 1979 die haar aan de macht bracht. Mensenrechtengroeperingen zeggen dat ten minste 517 demonstranten zijn gedood en meer dan 19.200 mensen zijn gearresteerd tijdens een gewelddadig optreden van de veiligheidstroepen. De Iraanse autoriteiten hebben geen officieel aantal doden of arrestanten opgegeven.

Zaterdag hebben de autoriteiten twee mannen geëxecuteerd die waren veroordeeld omdat zij tijdens de demonstraties een paramilitaire vrijwilliger zouden hebben gedood.

De ophangingen van zaterdag brachten het aantal bekende executies sinds het begin van de onrust in september over de dood van Amini op vier. Alle vonnissen werden uitgesproken in snelle processen achter gesloten deuren die internationale kritiek kregen.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

AP Photo/Vahid Salemi.

 

Zondag was het ook de derde verjaardag van het neerhalen door de Iraanse Revolutionaire Garde van een Oekraïens passagiersvliegtuig (met bestemming Oekraïne) met twee grond-luchtraketten, waarbij alle 176 mensen aan boord omkwamen – een tragedie die in heel Iran een uitbarsting van woede ontketende. Teheran ontkende aanvankelijk de verantwoordelijkheid voor het neerhalen van het vliegtuig, alvorens toe te geven dat het dit per vergissing had gedaan tegen de achtergrond van hoge spanningen met de VS.

Een Iraanse rechtbank moet drie jaar na het proces tegen 10 militairen die niet publiekelijk bekend zijn gemaakt maar die betrokken zouden zijn bij het neerhalen van het vliegtuig, nog een uitspraak doen.

De families van de slachtoffers kwamen zondag op de plaats van de crash bijeen voor een herdenkingsplechtigheid, los van een officiële herdenking op de internationale luchthaven van Teheran, die het vertrekpunt van de vlucht was.

Dochter voormalig president Iran

In een andere ontwikkeling op zondag veroordeelde een rechtbank Faezeh Hashemi, dochter van voormalig president Akbar Hashemi Rafsanjani, tot een gevangenisstraf van vijf jaar wegens “propaganda tegen het systeem”, meldden media van het buurland van Irak.

De openhartige en hervormingsgezinde Hashemi zit sinds eind september in de gevangenis nadat ze door veiligheidstroepen was gearresteerd omdat ze protesten steunde van vrouwen die zich verzetten tegen de verplichte hoofddoek of hijab onder de Islamitische Republiek.

In 2011 werd Hashemi veroordeeld en zat ze vijf jaar in de gevangenis wegens soortgelijke veiligheidsklachten.

‘Buitenlandse agenten’

Iraanse functionarissen blijven beweren dat de maandenlange protesten worden gestuurd door buitenlandse agenten, maar hebben geen bewijs aangeboden.

Na de publicatie door Charlie Hebdo van spotprenten met Iraanse geestelijken sloten de autoriteiten in Teheran donderdag een decennia oud Frans onderzoeksinstituut en noemden de sluiting een “eerste stap” in hun reactie.