Buitenland

Lavrov: ‘Rusland zal NAVO en EU ontnuchteren’

19-01-2023 16:24

Lavrov
Sergei Lavrov. Shutterstock.

19 januari (Reuters) – De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov zei donderdag dat Moskou er alles aan zou doen om de Europese Unie en de NAVO, die hij ervan beschuldigde Rusland te willen verzwakken en verslaan, te “ontnuchteren”.

Zijn opmerkingen kwamen op dezelfde dag dat de voormalige Russische president Dmitry Medvedev de NAVO waarschuwde dat een nederlaag van Rusland in Oekraïne een kernoorlog zou kunnen ontketenen.

Bijna 11 maanden na de inval in Oekraïne presenteert Rusland de oorlog aan zijn eigen bevolking steeds meer als een existentiële strijd met het Westen. In televisie-uitzendingen zei Lavrov dat Moskou westerse politici wil ontdoen van hun “aanmatigende” en “koloniale” houding tegenover Rusland.

“Ik hoop dat de ontnuchtering zal komen,” zei Lavrov. “We zullen er alles aan doen om onze collega’s van de NAVO en de Europese Unie zo snel mogelijk te ontnuchteren.”

Bezoek aan Wit-Rusland

Hij sprak tijdens een bezoek aan Moskou’s nauwe bondgenoot Wit-Rusland, dat deze week samen met Rusland luchtoefeningen houdt – onderdeel van een lange reeks gezamenlijke militaire activiteiten die Oekraïne zorgen baren dat president Vladimir Poetin Wit-Rusland misschien aan Ruslands kant in de oorlog wil betrekken.

“We hebben een gemeenschappelijk standpunt over welke doelen moeten worden bereikt en hoe ervoor kan worden gezorgd dat noch Rusland noch Wit-Rusland door onze buren – Oekraïne of wie dan ook – wordt bedreigd”, zei Lavrov in een verklaring na zijn ontmoeting met de Wit-Russische president Alexander Loekasjenko. Wit-Rusland zei dat de ministers van Defensie van beide landen ook telefonisch hadden gesproken.

Gezamenlijke oefeningen

De gezamenlijke luchtoefeningen zijn maandag begonnen en zullen tot 1 februari duren, waarbij alle militaire vliegvelden van Belarus worden gebruikt. Wit-Rusland heeft gezegd dat ze louter defensief van aard zijn.

Oekraïne heeft herhaaldelijk gewaarschuwd voor mogelijke aanvallen vanaf Wit-Russisch grondgebied, en president Volodymyr Zelenskiy heeft vorige week gezegd dat de Oekraïense strijdkrachten klaar moeten staan aan de grens.