Buitenland

Noord-Korea: ‘Tanks VS in Oekraïne zullen verbranden door ontembare vechtlust Rusland’

27-01-2023 18:57

Kim Yo Jong
Kim Yo Jong, de zus van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un, woont een kransleggingsceremonie bij in het Ho Chi Minh Mausoleum in Hanoi, Vietnam, op 2 maart 2019. Jorge Silva/Pool Photo via AP.

SEOUL, Zuid-Korea (AP) – Noord-Korea heeft vrijdag het besluit van de Verenigde Staten om Oekraïne te voorzien van geavanceerde M1 Abrams gevechtstanks om de invasie van Rusland af te slaan veroordeeld, en zei dat Washington een sinistere “proxy-oorlog” escaleert die erop gericht is Moskou te vernietigen.

De opmerkingen van de invloedrijke zus van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un onderstreepten de toenemende toenadering van het land tot Rusland over de oorlog in Oekraïne, terwijl het de Verenigde Staten en zijn Aziatische bondgenoten confronteert met zijn eigen groeiende kernwapen- en rakettenprogramma.

‘Hegemoniaal beleid’

Noord-Korea heeft de Verenigde Staten de schuld gegeven van de crisis in Oekraïne en benadrukt dat het “hegemoniale beleid” van het Westen Rusland dwong tot militaire actie om zijn veiligheidsbelangen te beschermen.

Het land heeft de door de oorlog ontstane afleiding ook gebruikt om zijn eigen wapenontwikkeling te versnellen.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

Kim Jong-un Noord-Korea Dochter

Korea News Service via AP.

 

Alleen al in 2022 heeft het land meer dan 70 raketten getest, waaronder mogelijk nucleaire wapens die in staat zijn Zuid-Korea en het vasteland van de VS te treffen.

De Verenigde Staten hebben Noord-Korea ervan beschuldigd grote voorraden artilleriegranaten en andere munitie naar Rusland te hebben gestuurd ter ondersteuning van het offensief in Oekraïne, hoewel het Noorden deze bewering herhaaldelijk heeft ontkend.

‘Rode lijn’

De opmerkingen van Kim Yo Jong, afkomstig van het officiële Koreaanse Centraal Nieuwsagentschap, kwamen nadat de Amerikaanse president Joe Biden op woensdag had gezegd dat de Verenigde Staten 31 M1 Abrams-tanks naar Oekraïne zullen sturen, waarmee Washington zijn maandenlange argumentatie dat deze tanks voor de Oekraïense troepen te moeilijk te bedienen en te onderhouden waren, ongedaan maakte.

Het besluit van de VS volgde op het akkoord van Duitsland om 14 Leopard 2 A6 tanks uit eigen voorraden te sturen.

Kim zei dat de regering Biden “de rode lijn verder overschrijdt” door haar belangrijkste tanks naar Oekraïne te sturen en dat het besluit een “sinister voornemen weerspiegelt om haar hegemoniale doel te verwezenlijken door de proxy-oorlog voor de vernietiging van Rusland verder uit te breiden”.

‘Ontembare vechtlust’

“De VS is de aartscrimineel die een ernstige bedreiging en uitdaging vormt voor de strategische veiligheid van Rusland en de regionale situatie naar de huidige ernstige fase duwt,” zei ze.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

Kim Yo Jong, Noord-Korea

Kim Yo Jong. Korean Central News Agency/Korea News Service via AP.

 

“Ik twijfel er niet aan dat alle militaire apparatuur waarop de VS en het Westen zich beroemen, in stukken zal worden gebrand tegenover de ontembare vechtlust en macht van het heldhaftige Russische leger en volk,” zei ze, eraan toevoegend dat Noord-Korea altijd “in dezelfde loopgraaf” met Rusland zal staan.

Behalve Rusland en Syrië is Noord-Korea het enige land dat de onafhankelijkheid erkent van Donetsk en Loehansk, twee door Rusland gesteunde separatistische regio’s in Oost-Oekraïne, en het heeft ook gezinspeeld op plannen om daar werknemers naartoe te sturen om te helpen bij de wederopbouw.