TEL AVIV, Israël (AP) – Een voormalige Israëlische premier die aan het begin van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne kortstondig als bemiddelaar optrad, zegt dat hij van de Russische president de belofte heeft gekregen zijn Oekraïense ambtgenoot niet te doden.
Voormalig premier Naftali Bennett ontpopte zich als een onwaarschijnlijke bemiddelaar in de eerste weken van de oorlog. Hij werd een van de weinige westerse leiders die president Vladimir Poetin tijdens de oorlog ontmoette tijdens een korte trip naar Moskou in maart vorig jaar.
Hoewel de bemiddelingspogingen van Bennett weinig lijken te hebben bijgedragen tot het beëindigen van het bloedvergieten dat tot vandaag voortduurt, werpen zijn opmerkingen, in een interview dat zaterdag laat online werd gezet, licht op de achterkamerdiplomatie en de dringende inspanningen die werden geleverd om het conflict in de eerste dagen snel tot een einde te brengen.
In het vijf uur durende interview, waarin tal van andere onderwerpen aan bod kwamen, zegt Bennett dat hij Poetin vroeg of hij van plan was de Oekraïense president Volodymyr Zelensky te vermoorden.
“Ik vroeg ‘wat is hiermee? Bent u van plan Zelenskyy te vermoorden?’. Hij zei ‘Ik zal Zelensky niet vermoorden.’ Ik zei toen tegen hem ‘Ik moet begrijpen dat je me je woord geeft dat je Zelensky niet zult vermoorden.’ Hij zei ‘Ik ga Zelensky niet vermoorden.'”
Artikel gaat verder na video.
Bennett zei dat hij toen Zelensky belde om hem te informeren over Poetins belofte.
“Luister, ik kwam uit een vergadering, hij gaat je niet vermoorden. Hij vroeg: ‘”eet je het zeker?’ Ik zei ‘100% hij zal je niet vermoorden’.”
Bennett zei dat Poetin tijdens zijn bemiddeling zijn belofte om Oekraïne te ontwapenen liet vallen en dat Zelensky beloofde zich niet bij de NAVO aan te sluiten.
Er kwam geen onmiddellijke reactie van het Kremlin, dat eerder Oekraïense beweringen heeft ontkend dat Rusland van plan was Zelensky te vermoorden.
Bennett, een grotendeels ongeteste leider die net iets meer dan zes maanden premier was toen de oorlog uitbrak, stortte zich onverwacht in de internationale diplomatie nadat hij Israël in een ongemakkelijke middenpositie tussen Rusland en Oekraïne had geplaatst. Israël beschouwt zijn goede banden met het Kremlin als strategisch in het licht van de dreiging van Iran, maar het sluit zich aan bij westerse landen en wil ook steun betuigen aan Oekraïne.
Als joodse waarnemer en internationaal weinig bekend, vloog hij naar Moskou voor zijn ontmoeting met Poetin tijdens de joodse sabbat, waarmee hij zijn religieuze verplichtingen verbrak en zichzelf in de voorhoede plaatste van de wereldwijde inspanningen om de oorlog te stoppen.
Maar zijn vredesinspanningen leken niet aan te slaan en zijn tijd aan de macht was van korte duur. Bennetts regering, een ideologisch divers verbond dat de huidige premier Benjamin Netanyahu in een korte politieke ballingschap stuurde, viel in de zomer uit elkaar door onderlinge strijd. Bennett stapte uit de politiek en is nu particulier.