MADRID (AP) – De linkse burgemeester van Barcelona heeft de officiële banden van haar stad met Israël verbroken door het land te beschuldigen van “de misdaad van apartheid tegen het Palestijnse volk”.
Het besluit van burgemeester Ada Colau (Barcelona en Comú) van woensdag heeft weinig praktische gevolgen – met als meest concrete gevolg de stopzetting van de 25 jaar oude stedenband met Tel Aviv.
Maar de aankondiging van de stad, een populaire toeristische bestemming en thuisbasis van een van ‘s werelds bekendste voetbalclubs, heeft een belangrijke symboliek en voegt zich bij een groeiende lijst van critici die Israël als een apartheidsstaat hebben bestempeld. Israël verwerpt dergelijke beschuldigingen als delegitimerend en antisemitisch en noemde de beslissing “ongelukkig”.
In een brief aan de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei Colau dat de stap kwam als reactie op een campagne van tientallen lokale groepen en duizenden activisten.
Zij noemde een aantal Israëlische beleidsmaatregelen, waaronder de 55-jarige militaire bezetting van de Westelijke Jordaanoever, de annexatie van Oost-Jeruzalem en de bouw van nederzettingen op land dat door de Palestijnen wordt opgeëist voor een toekomstige staat.
Artikel gaat verder na video.
“Als burgemeester van Barcelona, een mediterrane stad en verdediger van de mensenrechten, kan de systematische schending van de fundamentele rechten van de Palestijnse bevolking mij niet onverschillig laten,” schreef ze. “Het zou een ernstige vergissing zijn om met twee maten te meten en de ogen te sluiten voor een schending die al tientallen jaren op grote schaal wordt geverifieerd en gedocumenteerd door internationale organisaties.”
In de afgelopen jaren hebben drie bekende mensenrechtengroeperingen – Human Rights Watch, Amnesty International en het Israëlische B’Tselem – Israël beschuldigd van apartheid, zowel in het land als in de bezette gebieden.
Amnesty en de andere groepen zeggen dat juist de versnippering van de gebieden waar de Palestijnen wonen deel uitmaakt van een algemeen controleregime dat bedoeld is om de joodse hegemonie van de Middellandse Zee tot aan de Jordaan te handhaven.
Zij wijzen op het discriminerende beleid binnen Israël en in het geannexeerde Oost-Jeruzalem, Israëls blokkade van de Gazastrook, die sinds 2007 wordt geregeerd door de terreurgroep Hamas, en zijn voortdurende controle over de Westelijke Jordaanoever en de bouw van joodse nederzettingen die door het grootste deel van de internationale gemeenschap als illegaal worden beschouwd. De verkiezing van de nieuwe Israëlische regering, gedomineerd door ultranationalisten die gekant zijn tegen Palestijnse onafhankelijkheid, heeft deze bezorgdheid nog versterkt.
Artikel gaat verder na afbeelding.
Shutterstock/marcobrivio.photo.
De Palestijnen willen de Westelijke Jordaanoever, Oost-Jeruzalem en Gaza, gebieden die in 1967 door Israël werden veroverd, voor een toekomstige onafhankelijke staat.
Israël zegt dat zijn eigen Arabische burgers, die ongeveer 20% van de bevolking uitmaken, gelijke rechten genieten, waaronder stemrecht, en de hogere echelons hebben bereikt in het bedrijfsleven, het amusement en de advocatuur.
Israël beschouwt de Westelijke Jordaanoever als betwist gebied waarvan de status via onderhandelingen moet worden opgelost en zegt dat het zich in 2005 uit de Gazastrook heeft teruggetrokken, twee jaar voordat Hamas de macht greep.
Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken noemde het besluit van Barcelona “ongelukkig” en beweerde dat het inging tegen de wens van de meerderheid van de bevolking van de stad.
Artikel gaat verder na afbeelding.
Ryan Rodrick Beiler/Shutterstock.
“De beslissing geeft steun aan extremisten, terroristische organisaties en antisemitisme,” zei het. “De vriendschap tussen Israël en Barcelona bestaat al lang en is gebaseerd op gedeelde cultuur en waarden. Zelfs deze ongelukkige beslissing zal deze vriendschap niet schaden.”
De door Palestijnen geleide volksbeweging die een boycot van Israël promoot, verwelkomde het besluit van Barcelona. Alys Samson, een activiste van de ‘Stop Compliciteit met Israël’-coalitie in Barcelona, zei dat de groep bijna 5000 handtekeningen had verzameld voor haar campagne.
“We zijn erg blij,” zei ze. “We hopen dat veel meer regeringen en instellingen dit voorbeeld zullen volgen.”
Ondertussen bood de burgemeester van Barcelona’s aartsrivaal Madrid onmiddellijk aan om de stedenband met Tel Aviv op te nemen, nu zowel hij als Colau in een verkiezingsjaar om een positie op het gebied van internationale kwesties en investeringen vechten.
José Luis Martínez-Almeida (Partido Popular), de conservatieve burgemeester van de Spaanse hoofdstad, beschuldigde de burgemeester van Barcelona van antisemitisme en twitterde dat hij de burgemeester van Tel Aviv had geschreven om “de inzet van Madrid voor democratie en vrijheid” te delen.
Artikel gaat verder na tweet.
Frente al sectarismo, la apuesta por la democracia y la libertad de Madrid.
Será un honor hermanarnos con Tel-Aviv. pic.twitter.com/GbzBWip2sN
— José Luis Martínez-Almeida (@AlmeidaPP_) February 9, 2023
“Het zou een eer zijn om met Tel Aviv gejumeleerd te worden”, voegde hij eraan toe. Spanje’s rechtse politici maken steeds meer diplomatieke en commerciële toenadering tot Israël.
De twee grootste steden van Spanje liggen voortdurend met elkaar overhoop, van politiek tot voetbal. Colau, gewantrouwd door de Catalaanse pro-onafhankelijkheidsbeweging, is een vooraanstaande linkse politicus die in mei voor moeilijke verkiezingen staat.