Nee, luchthaven L.A. heeft -geen- urinoirs in vrouwentoiletten geplaatst

11-02-2023 13:28

gender neutraal toilet
Shutterstock.

LAX luchthaven heeft geen urinoirs in de vrouwentoiletten geplaatst

Nepnieuws: ‘Los Angeles International Airport (LAX) voegt urinoirs toe aan de vrouwentoiletten.’

De feiten: Een mannentoilet is tijdelijk veranderd in een vrouwentoilet terwijl dat deel van de luchthaven wordt gebouwd, vertelde een woordvoerder aan de AP.

Een misleidende video genomen in een toilet op LAX heeft zich de afgelopen dagen wijd verspreid op sociale media. De video toont iemand die een toilet binnenloopt met een blauw bordje ‘vrouwen’. Binnen zijn twee rijen urinoirs te zien, afgezet achter witte barrières en afgeschermd van gebruik met doorzichtige plastic deksels. “Urinoirs in het vrouwentoilet,” zegt de filmende persoon. “Vrouwen, urinoirs. Wat krijgen we nou?”

Gebruikers van sociale media hebben ten onrechte gesuggereerd dat de urinoirs in het vrouwentoilet zijn geplaatst als een service naar transgender passagiers of beweerden ten onrechte dat hun aanwezigheid een bedreiging vormde voor de vrouwen binnen.

Artikel gaat verder na afbeelding.

DALL.E

 

“Los Angeles International Airport (LAX) installeert urinoirs in de toiletten voor vrouwen”, luidde het bijschrift bij een Instagram-post. “Dus ouders en dames wees alert en ijverig bij het betreden van deze faciliteiten. Uw veiligheid en die van kinderen is in gevaar gebracht door uw regering.”

Het toilet in de video heeft urinoirs omdat het normaal gesproken een mannentoilet is, zegt Heath Montgomery, een woordvoerder van Los Angeles World Airports, de autoriteit die LAX beheert. Dat specifieke toilet was tijdens de bouw van de omliggende terminal omgebouwd tot een vrouwentoilet.

“We hebben tientallen, zo niet honderden toiletten in onze 9 terminals en vele andere faciliteiten,” schrijft hij in een e-mail. “Voor deze was een tijdelijke verbouwing nodig vanwege de bouwwerkzaamheden. Het was op de juiste manier gemarkeerd en de mannenfaciliteiten waren tijdelijk afgezet.”

Volgens de Californische wet hebben mensen binnen de grenzen van de staat het recht om gebruik te maken van het toilet dat overeenkomt met hun genderidentiteit, en moeten toiletten op één plaats worden aangeduid als genderneutraal. LAX heeft al genderneutrale toiletten.

Thaise ambtenaar: ‘Geen plannen om Pfizer COVID-vaccin contract te annuleren’

Nepnieuws: ‘Thailand annuleert zijn COVID-19-vaccincontract met Pfizer nadat een prinses in coma raakte na een injectie.’

De feiten: Er zijn geen plannen om het contract van Thailand met de in New York gevestigde farmaceutische reus te wijzigen, aldus een ambtenaar van het Nationale Vaccin Instituut van het land.

De toestand van prinses Bajrakitiyabha werd toegeschreven aan een onregelmatige hartslag veroorzaakt door een bacteriële infectie.

Nu de bezorgdheid over de gezondheid van de prinses na haar instorting in december toeneemt, beweren gebruikers van sociale media ten onrechte dat het Zuidoost-Aziatische koninkrijk drastische maatregelen neemt tegen een vermoedelijke schuldige: Pfizer, één van de belangrijkste makers van COVID-19 vaccins wereldwijd.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

Thailand Royal

Het Thaise koninklijk huis. Van links af: Prinses Sirivannavari Nariratana, Prins Dipangkorn Rasmijoti, Prinses Bajrakitiyabha, Koning Maha Vajiralongkorn Bodindradebayavarangkun en koningin Suthida. Chaiwat Subprasom/Shutterstock.com.

“Thailand-prinses is in een coma voor ongeveer 3 weken na het krijgen van een booster,” schreef een Twitter gebruiker in een bericht dat is geliked of gedeeld ruwweg 28.000 keer vanaf dinsdag. “De Koninklijke familie heeft ontdekt dat Pfizer heeft gelogen en het ziet ernaar uit dat ze hun contract zullen verscheuren en miljarden terugvragen. Dit kan het begin zijn van de ondergang van Pfizer.”

Veel van de gebruikers verwijzen naar opmerkingen die onlangs zijn gemaakt in een online interview door Sucharit Bhakdi, een gepensioneerde microbiologieprofessor en uitgesproken tegenstander van COVID-vaccins die veel nepnieuws en desinformatie verpreidt.

De voormalige professor aan de Johannes Gutenberg Universiteit Mainz in Duitsland, wiens ouders oorspronkelijk uit Thailand kwamen, beweert in het interview dat ‘Thaise topambtenaren overwegen het contract met Pfizer op te zeggen’ nadat ze zijn bezorgdheid over de inentingen hebben gehoord.

Maar de Thaise regering heeft dit betwist. “NEPNIEUWS, NIET DELEN!” schreef Thailand’s Department of Disease Control in het Thais in een Facebook-post van 3 februari met daarin een screenshot van Bhakdi’s interview. “Het publiek wordt verzocht zich niet voor de gek te laten houden en vraagt om medewerking om dergelijke informatie niet te versturen, of te delen op verschillende sociale mediakanalen.”

Een ambtenaar van Thailand’s National Vaccine Institute, dat onder het ministerie van Volksgezondheid valt, bevestigt ook aan AP dat er geen plannen zijn om het contract van het land met Pfizer te herzien.

In een verklaring merkte Pfizer op dat het Thaise agentschap voor ziektebestrijding zijn vaccin blijft aanbevelen “voor alle toegestane leeftijden en indicaties”.

Mycoplasma-infectie

Bhakdi erkent dat sommige beweringen die online circuleren “overdreven” zijn. Maar hij houdt vol dat zijn zorgen serieus in overweging worden genomen. “Ik heb gesproken met hooggeplaatste adviseurs van de regering en het Koninklijk Huis en daarbij uitgelegd waarom Thailand het koopcontract met Pfizer zou kunnen en moeten annuleren,” schreef hij maandag in een e-mail. “Niet meer en niet minder. En ze leken overtuigd. Door interne tegenbewegingen is er niets gebeurd. We hernieuwen echter onze inspanningen, en met geluk is er over ongeveer 2 weken iets te melden.”

In een verklaring van 7 januari zei het koninklijk paleis dat Bajrakitiyabha, de 44-jarige prinses, die de oudste dochter van de koning en een potentiële troonopvolger is, bewusteloos bleef en aan de beademing lag nadat ze in coma was geraakt terwijl ze honden trainde voor een legertentoonstelling. De verklaring schreef haar instorting toe aan een onregelmatige hartslag veroorzaakt door een mycoplasma-infectie, een bacteriële ziekte die gewoonlijk wordt geassocieerd met longontsteking.

Daniel Kuritzkes, professor aan de Harvard Medical School en hoofd infectieziekten in het Brigham and Women’s Hospital in Boston, zegt dat mycoplasma-infecties tot nu toe niet in verband zijn gebracht met COVID-19 vaccinaties.