Buitenland

Zus Kim Jong-un dreigt VS, Zuid-Korea met ‘snelle, overweldigende actie’

07-03-2023 12:21

B-52
B-52. Steve Mann/Shutterstock.

SEOUL, Zuid-Korea (AP) – De invloedrijke zus van de leider van Noord-Korea heeft dinsdag gewaarschuwd dat haar land bereid is “snelle, overweldigende actie” te ondernemen tegen de Verenigde Staten en Zuid-Korea, een dag nadat de VS een voor kernwapens geschikte B-52 bommenwerper heeft laten vliegen als machtsvertoon tegen het Noorden.

De Amerikaans-Zuid-Koreaanse training van maandag met de B-52 bommenwerper boven het Koreaanse schiereiland was de laatste in een reeks oefeningen tussen de bondgenoten in de afgelopen maanden. Hun legers bereiden zich ook voor om later deze maand uitgebreide veldoefeningen nieuw leven in te blazen.

Kim Yo Jong ging in haar verklaring niet in op geplande acties, maar Noord-Korea heeft vaak raketten getest als reactie op militaire oefeningen van de VS en Zuid-Korea, omdat het die ziet als een invasierepetitie.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

B1BSouth Korean Defense Ministry via AP.

 

“We houden onze ogen gericht op de rusteloze militaire bewegingen van de Amerikaanse strijdkrachten en het Zuid-Koreaanse marionettenleger en staan altijd paraat om op elk moment passende, snelle en overweldigende actie te ondernemen volgens ons oordeel,” zei Kim Yo Jong in de verklaring die door de staatsmedia werd overgenomen.

“De demonstratieve militaire acties en allerlei retoriek van de V.S. en Zuid-Korea, die zo extreem uit de hand lopen dat ze niet over het hoofd kunnen worden gezien, verschaffen Noord-Korea ongetwijfeld de voorwaarden om gedwongen te worden iets tegen hen te ondernemen,” zei ze.

B-1B bommenwerper

Na de training van maandag zei het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie dat de inzet van de B-52 een bewijs was van de doorslaggevende capaciteiten van de bondgenoten om Noord-Koreaanse agressie af te schrikken. De VS hebben eerder dit jaar enkele malen een Amerikaanse B-1B bommenwerper of meerdere B-1B’s ingezet op het schiereiland. Vorige maand hielden de VS en Zuid-Korea ook een simulatie in Washington om hun reactie op Noord-Koreaanse nucleaire dreigingen aan te scherpen.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

Kim Yo Jong

Kim Yo Jong, de zus van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un, 2 maart 2019. Jorge Silva/Pool Photo via AP.

 

Afgelopen vrijdag kondigden de Zuid-Koreaanse en Amerikaanse militairen aan dat ze van 13 tot 23 maart een computer gesimuleerde commandoposttraining zouden houden en hun uitgebreide veldoefeningen in het voorjaar, die voor het laatst in 2018 werden gehouden, zouden herstellen.

De bondgenoten hadden sommige van hun regelmatige oefeningen sinds 2018 geannuleerd of teruggeschroefd om de nu sluimerende diplomatie met Noord-Korea te ondersteunen en zich te wapenen tegen de COVID-19 pandemie. Maar ze hebben hun oefeningen hersteld nadat Noord-Korea vorig jaar een recordaantal rakettesten uitvoerde en openlijk dreigde zijn kernwapens te gebruiken in potentiële conflicten met zijn rivalen.

Roekeloze provocatie

In een afzonderlijke verklaring noemde het Noord-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken de vlucht van de Amerikaanse B-52 bommenwerper dinsdag een roekeloze provocatie die de situatie op het schiereiland “dieper in het bodemloze moeras” duwt. De verklaring, toegeschreven aan het naamloze hoofd van het buitenlandse persbureau van het ministerie, zei dat “er geen garantie is dat er geen gewelddadig fysiek conflict zal zijn” als de militaire provocaties van de VS en Zuid-Korea doorgaan.

Noord-Korea gebruikt vaak felle retoriek in tijden van verhoogde vijandigheid met de Verenigde Staten en Zuid-Korea.

Nieuwe kernproef

Mogelijke stappen die Noord-Korea zou kunnen nemen zijn een kernproef of de lancering van een nieuw type intercontinentale ballistische raket gericht op het Amerikaanse vasteland, zeggen waarnemers.

Vorige maand dreigde Kim Yo Jong de Stille Oceaan te veranderen in het schietterrein van het Noorden. In haar verklaring van dinsdag zei ze dat Noord-Korea een eventuele Amerikaanse poging om een Noord-Koreaanse ICBM te onderscheppen als een oorlogsverklaring zou beschouwen. Ze haalde een bericht in de Zuid-Koreaanse media aan waarin staat dat het Amerikaanse leger van plan is een Noord-Koreaanse ICBM neer te schieten als deze een test in de Stille Oceaan uitvoert.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

Noord-Korea

Korean Central News Agency/Korea News Service via AP.

 

Alle bekende Noord-Koreaanse ICBM-tests zijn onder een steile hoek uitgevoerd om buurlanden te vermijden, en de wapens zijn geland in de wateren tussen het Koreaanse schiereiland en Japan.

Herstelbetalingen

Zuid-Korea heeft maandag een stap gezet om een netelig historisch geschil met Japan te verlichten, wat werd gezien als een poging om de trilaterale veiligheidssamenwerking tussen Seoel, Tokyo-Washington te stimuleren. De stap behelst een plan om Koreanen die tijdens het koloniale bewind van Tokio dwangarbeid hebben verricht met lokale middelen te compenseren, zonder dat van Japanse bedrijven wordt geëist dat zij aan de herstelbetalingen bijdragen.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

B-52

Shutterstock.

 

De Amerikaanse ambassadeur in Japan Rahm Emanuel prees maandag de leiders van Zuid-Korea en Japan en zei dat de twee hebben begrepen dat “het potentieel van samenwerking in de toekomst belangrijker is en een grotere waarde heeft en dat je historische kwesties moet aanpakken”.