BRUSSEL, 3 mei (Reuters) – Rusland kan onderzeese kabels saboteren om westerse landen te straffen voor hun steun aan Oekraïne, waarschuwde de chef van de NAVO-inlichtingendienst woensdag, nu het bondgenootschap zijn inspanningen opvoert om de onderzeese infrastructuur te beschermen na de aanvallen op Nord Stream.
“Er bestaat een verhoogde bezorgdheid dat Rusland onderzeese kabels en andere kritieke infrastructuur als doelwit neemt om het westerse leven te verstoren en druk uit te oefenen op de landen die Oekraïne veiligheid bieden”, zei David Cattler tegen verslaggevers.
“De Russen zijn op dit gebied actiever dan ze in jaren zijn geweest”, zei hij, en voegde eraan toe dat ze meer dan in de afgelopen jaren in de Atlantische Oceaan patrouilleren en ook hun activiteiten in de Noordzee en de Oostzee hebben opgevoerd.
Bedreigingen voor onderzeese kabels en pijpleidingen staan in de publieke belangstelling sinds in september 2022 nog onverklaarde explosies de Nord Stream 1 en 2 pijpleidingen, die gebouwd zijn om gas van Rusland over de Oostzee naar Duitsland te vervoeren, lamlegden.
Verwijzend naar lopende onderzoeken weigerde Cattler te speculeren over wie achter de aanvallen zat.
Terwijl de bezorgdheid over de veiligheid van onderzeese kabels groeit, zijn westerse landen van plan om van de Noordzee een groene energiemotor te maken door een reeks nieuwe windparken te plannen die via kabels met het vasteland zullen worden verbonden.
Andere onderzeese kabels vervoeren ongeveer 95% van het internetverkeer over de hele wereld met snelheden van ongeveer 200 terabyte per seconde. 200 van deze 400 kabels worden volgens de NAVO als kritiek beschouwd.
“Alles bij elkaar vervoeren zij naar schatting 10 biljoen dollar aan financiële transacties per dag, dus deze kabels zijn echt een economische spil”, aldus Cattler, NAVO-ondersecretaris-generaal voor inlichtingen en veiligheid.
Hij waarschuwde dat tegenstanders van de NAVO het enorme strategische voordeel inzien van de mogelijkheid om de veiligheid van westerse internet-, energie- en financiële systemen te bedreigen.
“Rusland brengt actief geallieerde kritieke infrastructuur in kaart, zowel op het land als op de zeebodem”, aldus Cattler, die de procedure beschreef als onderdeel van een onderwaterverkenningsprogramma van een deel van het Russische ministerie van Defensie.
De NAVO-bondgenoten houden Russische schepen die zijn uitgerust met sensoren die elektronische of akoestische informatie van de zeebodem kunnen verzamelen echter nauwlettend in de gaten, benadrukte hij, en zei dat de spionageschepen kunnen worden geïdentificeerd aan de hand van hun antennes of ongewone activiteit in de buurt van kritieke gebieden.
De NAVO heeft het aantal schepen dat in de Noordzee en de Oostzee patrouilleert na de ontploffingen van Nord Stream aanzienlijk verhoogd, en een cel voor de bescherming van kritieke onderzeese infrastructuur opgericht om de samenwerking met de industrie, hoofdsteden en deskundigen te verbeteren.
“De dreiging is reëel, en de NAVO treedt op”, zei de Duitse luitenant-generaal Hans-Werner Wiermann, die sinds februari de leiding heeft over de nieuwe cel.
Op de vraag wat de industrie kan doen om nieuwe windparken beter bestand te maken tegen aanvallen, stelde hij voor ze met meerdere kabels met het vasteland te verbinden in plaats van slechts één.