Buitenland

‘Plannen staatsgreep op telefoon assistent Bolsonaro’, politie Brazilië

16-06-2023 20:22

Bolsonaro, Brasil
Jair Bolsonaro. (AP Photo/Bruna Prado)

RIO DE JANEIRO, 16 juni (Reuters) – De Braziliaanse federale politie heeft een gedetailleerd planningsdocument voor een militaire interventie om de machtsoverdracht bij de verkiezingen van vorig jaar te blokkeren gevonden op de telefoon van een assistent van voormalig president Jair Bolsonaro, meldt het nieuwsblad Veja.

 

Lees ook: Antivaxer en oud-President van Brazilië Bolsonaro ‘mogelijk’ gevaccineerd

 

Het was onduidelijk wie het document had geschreven en of het Bolsonaro had bereikt, een rechtse en voormalige legeraanvoerder die de presidentsverkiezingen in oktober nipt verloor van de linkse rivaal Luiz Inacio Lula da Silva.

Een soortgelijk, minder gedetailleerd document werd in januari gevonden in het huis van de voormalige minister van Justitie Anderson Torres, en maakt deel uit van groeiend bewijs dat leden van Bolsonaro’s inner circle naar manieren zochten om Lula te blokkeren van zijn ambt en de bevoegdheden van de hoogste federale rechtbanken van Brazilië te strippen.

Vervalsing COVID-19 vaccinatiekaart

Veja citeert een rapport van de federale politie en meldt dat het plan werd gevonden op de telefoon van luitenant-kolonel Mauro Cid, een van Bolsonaro’s persoonlijke assistenten die aanbleef als assistent nadat hij was afgetreden. Cid is momenteel gearresteerd voor de vermeende vervalsing van Bolsonaro’s COVID-19 vaccinatiekaart.

Cid’s advocaat Bernardo Fenelon zei in een verklaring dat zijn cliënt zich alleen tegenover onderzoekers zou verdedigen.

Volgens Veja bevatte het drie pagina’s tellende document een stappenplan om de inauguratie van Lula te blokkeren, waarbij het leger als “matigende kracht” werd gebruikt.

Om een dergelijke institutionele breuk te rechtvaardigen, wordt in het document beweerd dat de rechterlijke macht en de media ongrondwettelijke acties hebben ondernomen om Lula bij de verkiezingen te bevoordelen.

Rechters verwijderen

Het document roept op tot de benoeming van een “tussenpersoon” met macht over de strijdkrachten en alle federale openbare veiligheidsagentschappen van Brazilië. Overtredende rechters in het Hooggerechtshof en de federale verkiezingsrechtbank zouden worden onderzocht, verwijderd en vervangen.

Het vernieuwde kiesgerecht zou toezicht houden op nieuwe verkiezingen die pas zouden plaatsvinden als de militairen besloten hadden dat de grondwettelijke orde hersteld was.

Het Braziliaanse leger zei dat “meningen en persoonlijke opmerkingen niet de mening van de commandostructuur vertegenwoordigen, noch het officiële standpunt van de strijdkrachten.

“Elk individueel gedrag dat als onregelmatig wordt beoordeeld, zal voor de rechtbank worden behandeld”, voegde het eraan toe.