The Evil Empire Facebook heeft volgens een klokkenluider bewust pogingen gedaan om politici in Australië onder druk te zetten om een nieuwe voor Facebook onwelgevallige wet af te zwakken. Een week voordat het Australische parlement zou stemmen voor de nieuwe wet haalde Facebook nieuwspagina’s in Australië offline, volgens Facebook om ervoor te zorgen dat het ze geen geld zou gaan kosten.
Maar behalve nieuwspagina’s verdwenen ook pagina’s van ziekenhuizen, hulpverlenerspagina’s en pagina’s van maatschappelijke organisaties. Facebook beweerde dat dit per ongeluk gebeurde.
Uit documenten en getuigenverklaringen blijkt nu dat Facebook opzettelijk deze pagina’s verwijderde. Toen de wet uiteindelijk werd afgezwakt in het voordeel van Facebook stuurden bestuursleden van Facebook, waaronder Facebook-baas Mark Zuckerberg, emails naar medewerkers waarin ze schreven over ‘de strategie die heeft gewerkt’, ‘we zijn precies terechtgekomen waar we trevht wilden komen’, en de ‘doordachtheid van deze strategie’.
Evil Empire Facebook ontkent, zoals gebruikelijk, alles.
De Amerikaanse staat Maine is het aantal zelfgekozen nummerborden met daarin obscene woorden of bijna complete scheldpartijen helemaal zat. Sinds 2015 kunnen inwoners van Maine vrij kiezen wat ze op hun nummerbord willen zetten, zonder daarbij rekening te houden met goede smaak of zeden. Het resultaat is een tsunami aan nummerborden waarin ‘fuck you‘, ‘fuck [vul hier naam in]’ of verwijzingen naar seks, kut, lul, neuken, etc. etc. De reactie daarop was, uiteraard, een tsunami van klachten door gekwetste inwoners van Maine.
Het staatsbestuur is nu bezig met het ontwerpen van een wet waarin de regels die in 2015 van kracht werden weer kunnen worden ingeperkt.
Aangezien in de gehele VS sprake is van een grondwettelijk beschermde, zeer ruime vrijheid van meningsuiting en vrijheid van expressie is het nog niet zo simpel om de scheldnummerborden te verbieden. Eerder werd dit al eens geprobeerd in de staat Californië, maar uiteindelijk werd het verworpen door een federale rechter die een dergelijke inperking teveel in strijd vond met de vrijheid van meningsuiting.
In Maine, dat 1,3 miljoen inwoners telt, zijn ongeveer 121.000 nummerborden met al dan niet kwetsende teksten uitgegeven.
Lees ook: