Buitenland

Bij autobomaanslag omgekomen dochter Alexander Dugin als martelaar herdacht in Rusland

23-08-2022 15:13

Darya Dugina Platanova
Darya Dugina. Foto: Twitter.

MOSKOU, 23 augustus (Reuters) – Russische politici hebben dinsdag tijdens een dienst afscheid genomen van Darya Dugina, de dochter van een van Ruslands meest prominente nationalistische ideologen, en haar geprezen als een martelaar wiens dood de Russische strijdkrachten in Oekraïne moet inspireren.

Dugina, de dochter van de ultranationalist Alexander Dugin, werd zaterdag gedood bij een autobomaanslag buiten Moskou. De Russische veiligheidsdienst FSB heeft de Oekraïense inlichtingendiensten ervan beschuldigd het brein achter haar moord te zijn, iets wat in Kiev wordt ontkend.

Nu woensdag de zesmaandelijkse verjaardag nadert van wat Rusland zijn “speciale militaire operatie” in Oekraïne noemt, heeft de dood van Dugina geleid tot oproepen van de politieke elite van Moskou om wraak te nemen. De Amerikaanse ambassade in Kiev heeft gewaarschuwd voor een verhoogde kans op Russische militaire aanvallen.

“Ik beschouw dit als een barbaarse misdaad waarvoor geen vergiffenis mogelijk is”, zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov.

“Ik hoop dat het onderzoek snel zal worden afgerond en op basis van de resultaten van dit onderzoek kan er natuurlijk geen genade zijn voor de organisatoren, degenen die hiertoe opdracht hebben gegeven, en de daders,” zei hij tegen verslaggevers.

Het TV-centrum van Moskou was het toneel van een groots nationaal rouwspektakel toen vooraanstaande politici, nationalistische collega’s en vrienden langs de donkere houten kist van Dugina liepen om afscheid te nemen, bloemen te leggen en hun medeleven te betuigen aan haar ouders, die vlakbij zaten.

Een grote zwart-wit foto van de dode vrouw, 30, die werkte als journalist en nationalistisch mediacommentator, hing aan een zwarte muur achter haar kist terwijl sombere muziek speelde.

Haar vader, Dugin, 60, die al jaren pleit voor de oprichting van een nieuw Russisch rijk dat het grondgebied van landen als Oekraïne zou opslokken, vertelde de rouwenden dat zijn dochter voor Rusland was gestorven.

“Als haar tragische dood iemand heeft geraakt, zou ze hen hebben gevraagd om de heilige (Russische) orthodoxie, het volk en het Vaderland te verdedigen,” zei Dugin, in het zwart gekleed en zichtbaar aangeslagen.

“Ze stierf voor Rusland, in het moederland en aan de frontlinie die zich niet in Oekraïne maar hier bevindt.”

Oproep tot eenheid

Konstantin Malofeyev, een goede vriend van de familie en een rijke ultranationalistische zakenmagnaat, zette de toon voor veel van de eerbetonen die volgden van Russische politici, door de vermoorde vrouw te prijzen als een martelaar wiens dood het des te belangrijker maakte dat Rusland zou zegevieren tegen Oekraïne.

“De mensen die tegen ons vechten, begrijpen niet dat het Russische volk niet alleen bestaat uit degenen die nu leven. Maar bestaat uit hen die voor ons leefden en daarna zullen leven. En we zullen sterker worden met het bloed van onze martelaren.

“En dankzij het voortijdige einde van onze dierbare Dasha (Darya) zullen we zeker overwinnen in deze oorlog,” zei hij.

Rusland beschuldigt de Verenigde Staten en zijn bondgenoten ervan Oekraïne te gebruiken om een proxy-oorlog tegen het land te voeren, onder meer door Kiev wapens en inlichtingen te leveren. Het Westen zegt dat het Oekraïne helpt zich te verdedigen tegen een imperiaalachtige landroof door Moskou.

De parlementsleiders van de drie belangrijkste pro-Kremlin partijen spraken tijdens de dienst, prezen Dugina als een patriot en beloofden dat degenen die opdracht hadden gegeven tot haar moord en deze hadden uitgevoerd, hun verdiende loon zouden krijgen.

Leonid Slutsky, leider van de nationalistische LDPR partij, voorspelde dat straten en pleinen naar Dugina vernoemd zouden worden, alvorens een oproep tot eenheid te doen.

“Eén land, één president, één overwinning”, zei Slutsky tegen de rouwenden.

Er werd ook een condoleanceboodschap voorgelezen van een door Rusland gesteunde leider in Oost-Oekraïne, en Sergej Mironov, die de partij Rechtvaardig Rusland in het parlement leidt, riep op tot de vernietiging van wat hij “het regime” in Kiev noemde.

“De overwinning zal het beste monument voor Dasha zijn”, zei Mironov.