SEOUL, Zuid-Korea (AP) – De invloedrijke zus van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un heeft de Verenigde Staten dinsdag gewaarschuwd dat zij een “dodelijker veiligheidscrisis” tegemoet kunnen zien als Washington aandringt op een veroordeling door de VN van de recente intercontinentale ballistische raketproef van het Noorden.
De waarschuwing van Kim Yo Jong kwam enkele uren nadat de Amerikaanse ambassadeur Linda Thomas-Greenfield een spoedvergadering van de VN-Veiligheidsraad had verteld dat de VS een voorstel voor een presidentiële verklaring zal doen uitgaan waarin de verboden raketlanceringen en andere destabiliserende activiteiten van Noord-Korea worden veroordeeld. Na de vergadering las Thomas-Greenfield ook een verklaring voor van 14 landen die actie steunen om de voortgang van Noord-Korea’s wapenprogramma’s te beperken.
Kim Yo Jong, die algemeen wordt beschouwd als de tweede machtigste persoon van Noord-Korea na haar broer, hekelde de Verenigde Staten voor het uitgeven van wat zij noemde “een walgelijke gezamenlijke verklaring samen met zulke rakkers als Groot-Brittannië, Frankrijk, Australië, Japan en Zuid-Korea”.
Kim vergeleek de Verenigde Staten met “een blaffende hond met angst”. Ze zei dat Noord-Korea de door de VS geleide verklaring zou beschouwen als “een moedwillige schending van onze soevereiniteit en een ernstige politieke provocatie.”
“De VS moeten zich realiseren dat hoe wanhopig zij ook proberen Noord-Korea te ontwapenen, zij Noord-Korea nooit het recht op zelfverdediging kunnen ontnemen en dat hoe meer zij zich vastklampen aan de anti-Noord-Koreaanse acties, zij een meer fatale veiligheidscrisis tegemoet gaan”, zei zij in een verklaring die door de staatsmedia werd overgenomen.
De vergadering van de VN-Veiligheidsraad van maandag werd bijeengeroepen als reactie op de lancering van een ICBM door Noord-Korea op vrijdag, die deel uitmaakte van een reeks provocerende raketproeven dit jaar die volgens deskundigen bedoeld zijn om het nucleaire arsenaal van het land te moderniseren en zijn invloed in toekomstige diplomatie te vergroten. De test van vrijdag betrof de krachtigste Hwasong-17 raket en volgens sommige deskundigen bewees de geslaagde lancering onder een steile hoek dat de raket het hele Amerikaanse vasteland kan treffen als hij in een standaardbaan wordt afgevuurd.
Tijdens de vergadering van de Veiligheidsraad hebben de Verenigde Staten en hun bondgenoten de lancering van de ICBM sterk bekritiseerd en opgeroepen tot actie om de nucleaire en raketprogramma’s van Noord-Korea te beperken. Maar Rusland en China, die allebei een veto uitspraken in de Veiligheidsraad, verzetten zich tegen nieuwe druk en sancties tegen Noord-Korea. In mei hebben de twee landen hun veto uitgesproken over een door de VS geleide poging om de sancties tegen Noord-Korea aan te scherpen vanwege eerdere proeven met ballistische raketten, die op grond van resoluties van de VN-Veiligheidsraad verboden zijn.
Noord-Korea heeft gezegd dat zijn testactiviteiten legitieme oefeningen zijn van zijn recht op zelfverdediging als reactie op regelmatige militaire oefeningen tussen de Verenigde Staten en Zuid-Korea, die het land beschouwt als een invasie-oefening. Ambtenaren in Washington en Seoel zeggen dat de oefeningen defensief van aard zijn.
Kim Yo Jong zei dat het feit dat de ICBM-lancering van Noord-Korea werd besproken in de Veiligheidsraad “duidelijk de toepassing van dubbele standaarden” is door het VN-orgaan omdat het “de ogen sloot” voor de militaire oefeningen tussen de VS en Zuid-Korea. Ze zei dat Noord-Korea geen enkele poging zal tolereren om zijn recht op zelfverdediging te ondermijnen en “tot het laatst toe de hardste tegenactie” zal ondernemen om zijn nationale veiligheid te beschermen.
Maandag noemde de Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken, Choe Son Hui, VN-secretaris-generaal Antonio Guterres “een marionet van de Verenigde Staten”.
De vrees bestaat dat Noord-Korea binnenkort zijn eerste kernproef in vijf jaar zal uitvoeren.
De status van Noord-Korea’s nucleaire capaciteit blijft gehuld in geheimzinnigheid. Volgens sommige analisten beschikt Noord-Korea al over nucleair bewapende raketten die zowel het vasteland van de VS als zijn bondgenoten Zuid-Korea en Japan kunnen treffen, maar volgens anderen is het nog jaren verwijderd van dergelijke raketten.