Buitenland

WEF 2023: ‘Samenwerking in een gefragmenteerde wereld’

16-01-2023 16:39

WEF, Davos
Shutterstock.

DAVOS, Zwitserland, 16 januari (Reuters) – Het World Economic Forum (WEF) keert deze week terug naar zijn besneeuwde winterresidentie in de Zwitserse Alpen met een recordaantal deelnemers uit het bedrijfsleven en de overheid.

Dit is de samenvatting van Davos.

Wat gebeurt er bij het WEF?

De wortels van het WEF gaan terug tot 1971, toen de oprichter, Klaus Schwab, leidinggevenden van Europese bedrijven uitnodigde in het toen nog kleine skioord Davos, hoog in de Zwitserse Alpen.

Het doel van Schwab was een forum te creëren voor beleidsmakers en topmanagers van bedrijven om belangrijke mondiale kwesties te bespreken en de beste praktijken voor leiderschap en management te leren.

Afgevaardigden, sommigen met gewilde witte badges die meer toegang geven, wonen van dinsdag tot en met vrijdag panels en toespraken bij in het congrescentrum.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

Klaus Schwab, WEF, Davos

Klaus Schwab. CC-Foto: WEF.

 

Veel van de actie vindt echter buiten plaats. Bilaterale ontmoetingen tussen staatshoofden en bedrijfsleiders nemen een groot deel van hun agenda in beslag.

Op de hoofdpromenade van Davos worden winkelpuien en restaurants overgenomen door bedrijven en naties en worden zij locaties voor feesten en discussiepanels die bezoekers en media aantrekken.

De meest exclusieve bijeenkomsten vinden vaak plaats buiten de hoofdstraat tijdens diners, gesprekken bij het haardvuur en cocktailrecepties.

Wie bezoekt Davos?

Meer dan 600 CEO‘s zullen aanwezig zijn, waaronder leidinggevenden van Wall Street zoals Jamie Dimon van JP Morgan, David Solomon van Goldman Sachs en James Gorman van Morgan Stanley.

Met klimaatverandering bovenaan de agenda zijn de leiders van grote energiebedrijven terug na een COVID-gerelateerde onderbreking.

Idris Elba en Yo-Yo Ma

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz en de presidenten van Spanje, Zuid-Korea, Polen en de Filipijnen behoren tot de 51 aanwezige staatshoofden. Nog eens 56 ministers van Financiën, 19 presidenten van centrale banken, 30 ministers van Handel en 35 ministers van Buitenlandse Zaken zullen de reis naar de bergen maken.

Idris Elba en Sabrina Dhowre Elba, cellist Yo-Yo Ma, Renee Fleming, wil.i.am en social media-ster Nas Daly zijn allemaal aanwezig.

 

Artikel gaat verder na tweet.

 

De Russen zijn afwezig, maar Oekraïne, dat de top van vorig jaar domineerde, heeft opnieuw een hoge delegatie en er staan verschillende oorlogsgerelateerde sessies op de agenda.

Andere deelnemers zijn IMF-directeur Kristalina Georgieva, ECB-chef Christine Lagarde, secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg, voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen en de Chinese vicepremier Liu He.

Ook Tedros Adhanom Ghebreyesus, hoofd van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), en centrale bankiers zoals Raghuram Rajan uit India staan op de lijst. Onduidelijk is of klimaatactiviste Greta Thunberg terugkomt op de piste.

Wat staat er op de agenda?

Het thema van dit jaar, ‘Samenwerking in een gefragmenteerde wereld’, is een knipoog naar de tektonische verschuiving in de wereldwijde markten en politieke verhoudingen sinds de pandemie.

Het jaarlijkse evenement werd ooit beschouwd als een cheerleader voor globalisering. Nu komt de wereldelite bijeen tegen een achtergrond van protectionisme, een oorlog die de politieke allianties onder druk heeft gezet en de ideologische tegenstellingen heeft verdiept.

Stijgende rentevoeten en een crisis in de kosten van levensonderhoud dreigen voor sommigen ook de aandacht af te leiden van zaken in eigen land.

Klimaatverandering stond bovenaan het WEF-overzicht van wereldwijde risico’s en leidinggevenden van energiebedrijven zullen zich op het forum mengen met klimaatactivisten en milieuministers.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

Shutterstock.

 

Andere thema’s zijn de kosten van levensonderhoud, een krappe arbeidsmarkt, natuurrampen en extreme weersomstandigheden, het voorkomen van een wereldwijde recessie in 2023, de opleving van COVID-infecties in veel landen, een energiecrisis en de naderende eerste verjaardag van de Russische oorlog in Oekraïne.

Het WEF is niet zonder critici. In de afgelopen jaren is het door activisten en commentatoren bekritiseerd als een praatclub voor de jetset die alleen maar bijdraagt aan de wereldwijde koolstofuitstoot.