Politiek Buitenland

Marokko wil ‘banden met Europarlement heroverwegen’, na kritiek op persvrijheid Marokko

23-01-2023 22:55

Marokkaans parlement
Marokkaans parlement, Rabat, Marokko. (AP Photo/Mosa'ab Elshamy)

RABAT, Marokko (AP) – Het Marokkaanse parlement heeft maandag besloten zijn banden met het Europees Parlement te heroverwegen en deze aan een uitgebreide evaluatie te onderwerpen nadat de EU-wetgever kritiek had geuit op de toestand van de persvrijheden in Marokko.

‘Koninkrijk Marokko zal nooit voogdij of lessen van wie dan ook accepteren’

Het besluit volgde op een buitengewone gezamenlijke plenaire vergadering van Marokko’s twee huizen van het parlement in Rabat op maandag die werd bijeengeroepen om de resolutie van het Europees Parlement van vorige week te behandelen.

‘Aanval op soevereiniteit’

De Marokkaanse wetgevers noemden de resolutie een onaanvaardbare aanval op de soevereiniteit van het koninkrijk en de onafhankelijkheid en heiligheid van zijn gerechtelijke instellingen, aldus een gezamenlijke parlementaire verklaring die werd voorgelezen door de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Rachid Talbi Alami.

Vorige week hebben de EU-wetgevers een niet-bindende resolutie goedgekeurd waarin de Marokkaanse autoriteiten worden opgeroepen de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van de media beter te eerbiedigen.

Volgens de resolutie is de persvrijheid in het Noord-Afrikaanse koninkrijk “voortdurend verslechterd” en wordt aangedrongen op “een eerlijk proces met alle waarborgen voor een eerlijk proces” voor gevangen journalisten, onder wie Omar Radi, Soulaimane Raissouni en Taoufik Bouachrine.

Dergelijke resoluties dwingen de EU-lidstaten niet tot actie, maar geven in grote lijnen aan hoe het blok van 450 miljoen mensen over bepaalde kwesties denkt. De stemming was 356-32 met 42 onthoudingen.

Volgens het Marokkaanse parlement schaadt de resolutie het vertrouwen en de jarenlange vooruitgang. Het beschreef Marokko als een langdurige en betrouwbare partner die een belangrijke rol speelt bij het beschermen van rechten en vrijheden en het verdedigen van regionale en internationale vrede en veiligheid, aldus de verklaring.

Het voegde eraan toe dat het koninkrijk nooit voogdij of lessen van wie dan ook zal accepteren.

‘Niets te maken met journalistiek’

Het parlement verdedigde de beslissingen van de rechters in de zaken die in de Europese resolutie worden genoemd, door te zeggen dat ze niets te maken hadden met journalistiek of vrijheid van meningsuiting, maar dat het ging om misdaden zoals aanranding en het profiteren van de zwakheden van mensen.

Radi, een prominente onderzoeksjournalist en activist, werd in 2021 veroordeeld op beschuldiging van spionage en aanranding en veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf. Radi ontkent wandaden, en rechtengroeperingen zeggen dat de aanklachten politiek gemotiveerd waren.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

Wetgevers komen bijeen tijdens een sessie waarin een resolutie van het Europees Parlement wordt gehekeld, in het Marokkaanse parlement in Rabat, maandag 23 januari 2023. AP Photo/Mosa’ab Elshamy.

 

Radi was in juni 2020 het onderwerp van een rapport van Amnesty International waarin stond dat de Marokkaanse autoriteiten de journalist onrechtmatig hadden bespioneerd via zijn telefoon door gebruik te maken van geavanceerde bewakingssoftware. De Marokkaanse regering betwistte de bewering.

Raissouni, ook genoemd in de Europese resolutie, werd veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf voor aanranding, en Bouachrine is volgens mediawaakhond Reporters Without Borders veroordeeld tot 15 jaar gevangenisstraf voor seksuele vergrijpen.

EU-corruptiezaak

De EU-resolutie veroordeelt wat zij noemt Marokko’s “misbruik van beschuldigingen van seksueel geweld om journalisten ervan te weerhouden hun werk te doen” en waarschuwt dat dit misbruik “de rechten van vrouwen in gevaar brengt”.

Ook wordt bezorgdheid geuit over beschuldigingen dat de Marokkaanse autoriteiten hebben geprobeerd leden van het Europees Parlement om te kopen als onderdeel van een breed schandaal over het kopen van invloed, waarbij ook beschuldigingen tegen Qatar in het geding zijn. Belgische aanklagers onderzoeken de beschuldigingen, die deel uitmaken van een omvangrijk corruptieschandaal dat de EU diep heeft geschokt.

De Verenigde Staten, een bondgenoot van Marokko, hebben in het verleden ook hun bezorgdheid geuit over Marokko’s behandeling van journalisten.