De gemeente Amsterdam moet snel gedisciplineerder en transparanter gaan werken. Dat is althans de mening van de rechter in een zaak tussen het stadsbestuur en de Telegraaf. De wakkere krant stapte naar de rechtbank omdat de gemeente Amsterdam weigert stukken te openbaren over vertrekregelingen rondom topambtenaren.
De T. wil deze informatie inzien omdat zij grote twijfels hebben over de rechtmatigheid van deze uitbetalingen. Het is in Amsterdam ogenschijnlijk een gewoonte om afzwaaiende topambtenaren flinke bedragen mee te geven. Zo mocht oud-gemeentesecretaris Arjan van Gils 75.000 euro aan belastinggeld mee naar huis nemen:
“Uit nader onderzoek bleek dat maar liefst tien topambtenaren dergelijke bedragen meekregen als zij bij de gemeente vertrokken. Veelal werden de vertrekregelingen door Van Gils (als hoogste gemeentedirecteur) getekend. Maar de inhoud daarvan werd angstvallig geheim gehouden.”
De gemeente Amsterdam probeerde dit onder andere te verstoppen door WOB-procedures te traineren. Deadlines werden hierbij geschonden, verzoeken ‘vergeten’ en de eigen regels genegeerd. Zelfs toen de gemeenteraad burgemeester Femke Halsema probeerde duidelijk te maken dat de Nederlandse wet geen adviesrichtlijn is veranderde dit niet.
De burgemeester acht de privacy van de gouden handdrukontvangers blijkbaar belangrijker dan transparantie. De rechter vindt dit duidelijk een dubieus verhaal en geeft de gemeente nu 6 weken om met een betere versie te komen.
Misschien een mooi moment voor Halsema om zowel haar eigen als de Amsterdamse geheimhoudingscultuur eens serieus te onderzoeken. Vrijwel alle schandalen rondom de eerste burger van Amsterdam zijn namelijk erger geworden door al dat domme verstop.