Klimaat

EU denkt aan wet voor staatssteun groene industrie, Europees soevereiniteitsfonds

17-01-2023 12:38

Ursula von der Leyen, Big Pharma
Ursula von der Leyen. Alexandros Michailidis / Shutterstock.com.

DAVOS, Zwitserland, 17 januari (Reuters) – De Europese Unie zal een wet voorbereiden om het leven voor haar groene industrie gemakkelijker te maken en deze ondersteunen met staatssteun en een Europees soevereiniteitsfonds om bedrijven ervan te weerhouden naar de Verenigde Staten te verhuizen, zei het hoofd van de Europese Commissie op dinsdag.

Ursula von der Leyen zei in een toespraak dat de maatregelen deel zullen uitmaken van het Green Deal-industrieplan van de EU om van Europa de thuisbasis van schone technologie en industriële innovatie te maken op weg naar netto nul CO2-uitstoot in 2050.

“Om dit mogelijk te maken, zullen we een nieuwe wet voor de Nul-industrie voorstellen”, zei ze. “Het doel is de investeringen te concentreren op strategische projecten in de hele toeleveringsketen. We zullen vooral kijken hoe we de vergunningverlening voor nieuwe productielocaties voor schone technologie kunnen vereenvoudigen en versnellen.

 

Artikel gaat verder na tweet.

 

369 miljard dollar subsidie

De EU vreest dat Europese bedrijven zullen uitwijken naar de Verenigde Staten, die een regeling van 369 miljard dollar hebben om groene productie te subsidiëren. De EU zal daarom ook geld beschikbaar stellen voor haar industrie, zei von der Leyen.

“Om de Europese industrie aantrekkelijk te houden, moeten we concurrerend zijn met de aanbiedingen en stimuleringsmaatregelen die momenteel buiten de EU beschikbaar zijn”, zei ze.

“Daarom zullen wij voorstellen onze staatssteunregels tijdelijk aan te passen om ze te versnellen en te vereenvoudigen. Eenvoudigere berekeningen. Eenvoudigere procedures. Versnelde goedkeuringen. Bijvoorbeeld met eenvoudige modellen voor belastingverlaging. En met gerichte steun voor productiefaciliteiten in strategische waardeketens voor schone technologie, om verplaatsingsrisico’s als gevolg van buitenlandse subsidies tegen te gaan,” zei ze.

Capaciteit EU 27-landen

Maar ze merkte op dat, omdat niet alle landen in de EU-27 dezelfde capaciteit hebben om hun bedrijven te ondersteunen, het gebruik van staatssteun alleen kan leiden tot oneerlijke concurrentie, “fragmentatie” die de eengemaakte EU-markt zou schaden.

“Om een versnipperend effect op de interne markt te voorkomen en de overgang naar schone technologie in de hele Unie te ondersteunen, moeten we ook de EU-financiering opvoeren. Voor de middellange termijn zullen we in het kader van de tussentijdse evaluatie van onze begroting later dit jaar een Europees soevereiniteitsfonds opzetten”, aldus von der Leyen.

Ze gaf geen details over het fonds, een idee dat ze in september voor het eerst opperde en dat nog niet de steun heeft van alle EU-regeringen, met name Duitsland.

“Aangezien dit enige tijd zal duren, zullen we kijken naar een overbruggingsoplossing om snel en gericht steun te verlenen waar dat het meest nodig is,” zei von der Leyen, opnieuw zonder details.

Ze zei dat de Commissie nu werkt aan de behoeften van de groene industrie.