Buitenland

Asielzoekers in Chicago opgevangen in politiebureau’s, tekort aan opvangplekken

18-05-2023 19:04

Brandon Johnson, Chicago
Burgemeester van Chicago Brandon Johnson (Democraten). AP Photo/Paul Beaty.

CHICAGO, 18 mei (Reuters) – De nieuwe burgemeester (Brandon Johnson, Democraten) van Chicago worstelt met de vraag hoe honderden migranten die met bussen van de grens tussen de VS en Mexico aankomen, gehuisvest moeten worden. Sommigen slapen op politiebureaus en in opvangcentra die onder druk staan nadat eerder deze maand de grensovergangen zijn toegenomen.

Ambtenaren in de op twee na grootste stad van de VS hebben gezegd dat ze het zich niet kunnen veroorloven hotelkamers te huren voor alle aangekomen migranten en hebben aangedrongen op meer federale financiering.

Zeven weken reizen vanuit Venezuela

Sommige migranten die een veilige slaapplaats zoeken, hebben zich gewend tot politiebureaus. “We wachten af waar ze ons gaan onderbrengen”, zegt Tomas Orozco, een 55-jarige migrant die woensdag met zijn gezin in een opvangcentrum in Chicago aankwam na een zware reis van zeven weken vanuit zijn thuisland Venezuela.

De reis voerde hen door de Darien Gap, een onherbergzame jungle die Colombia en Panama scheidt, en zijn familieleden zijn nog steeds ziek door het drinken van besmet water, zegt Orozco.

Titel 42

De stormloop op huisvesting in Chicago en andere steden volgt op het einde vorige week van de COVID-19 grensbeperkingen, bekend als Titel 42, waardoor de Amerikaanse autoriteiten migranten konden uitzetten naar Mexico zonder de kans om Amerikaans asiel aan te vragen.

Tienduizenden mensen haastten zich om illegaal de grens over te steken voordat de Amerikaanse president Joe Biden een strenge nieuwe asielregeling invoerde om Titel 42 te vervangen.

Bussen met migranten

Eerder deze maand hervatte gouverneur Greg Abbott van Texas, een Republikein, een campagne om migranten met bussen naar Democratische bolwerken in het noorden te brengen, waaronder Chicago en New York City.

De bussen moeten de druk op de grenssteden verlichten en de aandacht vestigen op het volgens Abbott te milde beleid van de Democratische regering van Biden.

Scholen voor asielzoekers

Burgemeester Eric Adams van New York, een Democraat, heeft de regering Biden opgeroepen meer geld beschikbaar te stellen voor steden die onlangs aangekomen migranten opvangen.

Adams heeft vorige week enkele van de regels van de stad inzake het recht op onderdak opgeschort, onder verwijzing naar de druk van de huisvesting van asielzoekers, en overweegt schoolzalen te gebruiken als onderdak.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

Burgemeester van Chicago Brandon Johnson (Democraten). AP Photo/Paul Beaty.

 

Burgemeester Johnson van Chicago, die maandag is aangetreden, bevestigde in zijn inaugurele rede dat de stad asielzoekers wil opvangen en zei dat er “genoeg plaats is voor iedereen”.

Noodtoestand en humanitaire crisis

Johnsons Democratische voorganger, Lori Lightfoot, riep eerder deze maand de noodtoestand uit, noemde de binnenkomende migranten een “humanitaire crisis” en drong aan op meer federale hulp.