Buitenland

Ziekenhuisopnames door Eris-covid-variant nemen toe in Europa

14-08-2023 12:29

Anderhalve meter
Shutterstock.

NEW YORK, 14 aug (Reuters) – COVID-infecties en ziekenhuisopnames nemen toe in de VS, Europa en Azië. Gezondheidsfunctionarissen wijzen naar het EG.5 ‘Eris’-coronavirus, een subvariant van de Omicron-lijn die oorspronkelijk opdook in november 2021.

Wat is Eris?

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) classificeerde EG.5, dat door sommigen de bijnaam ‘Eris’ heeft gekregen, als een “variant van belang”, wat aangeeft dat het beter in de gaten moet worden gehouden dan andere vanwege mutaties die het besmettelijker of ernstiger zouden kunnen maken.

Toch zei de WHO dat het op dit moment geen grotere bedreiging voor de volksgezondheid lijkt te vormen dan andere varianten en dat er “geen bewijs is van een toename in de ernst van de ziekte die direct verband houdt met EG.5.”.

Verspreidt Eris zich snel?

EG.5 was op 8 augustus in meer dan 50 landen aangetroffen, volgens de WHO. Het is de meest voorkomende en snelst groeiende COVID-19 subvariant in de VS, die volgens de CDC verantwoordelijk is voor ongeveer 17% van de huidige COVID-gevallen.

Het aantal ziekenhuisopnames in verband met COVID-19 is met meer dan 40% gestegen ten opzichte van het recente dieptepunt in juni, maar ligt volgens gegevens van het CDC nog steeds meer dan 90% onder het piekniveau tijdens de Omicron-uitbraak in januari 2022.

De hoeveelheid virus geïdentificeerd in afvalwater in het hele land en het aantal wekelijkse voorschriften voor de COVID-behandeling Paxlovid zijn allemaal aanzienlijk gestegen in de afgelopen maand, zij het vanaf lage niveaus.

Komt er een nieuw covid-vaccin-booster?

Pfizer/BioNTech SE, Moderna en Novavax hebben allemaal nieuwe versies van hun vaccins gemaakt die gericht zijn op een andere Omicron-sublijn – XBB.1.5 – die meer lijkt op de verschillende circulerende virusstammen.

EG.5 is vergelijkbaar met XBB.1.5, hoewel de nieuwere subvariant één mutatie heeft in het spike-eiwit, het deel van het virus waarop het vaccin is gericht.

XBB.1.5 10% infecties

XBB.1.5 dook eind 2022 op en was volgens schattingen van het CDC op 5 augustus nog steeds verantwoordelijk voor meer dan 10% van de infecties.

CDC-directeur Dr. Mandy Cohen zei in een recent interview dat ze verwacht dat de nieuwe vaccins op grote schaal beschikbaar zullen zijn in de VS in de derde of vierde week van september.

Cohen ging niet specifiek in op de Eris-variant, maar zei “op dit moment, wat we zien aan de veranderingen in de virussen, zijn ze nog steeds vatbaar voor ons vaccin, ze zijn nog steeds vatbaar voor onze medicijnen, ze worden nog steeds opgepikt door de tests. Dus al onze middelen werken nog steeds als het virus verandert.”