Buitenland

FSB: ‘NSA installeerde spyware op ‘duizenden’ iPhones’, ‘complot Apple en NSA’

01-06-2023 11:09

iPhone, Red
Gabo_Arts/Shutterstock.com.

MOSKOU, 1 juni (Reuters) – De Russische Federale Veiligheidsdienst (FSB) zei donderdag dat het een complot van de Amerikaanse National Security Agency (NSA) had ontdekt waarbij gebruik werd gemaakt van voorheen onbekende malware om door te dringen tot speciaal gemaakte achterdeurtjes in Apple-telefoons.

De FSB, de opvolger van de KGB uit het Sovjettijdperk, zei dat ‘enkele duizenden’ Apple-telefoons waren geïnfecteerd, waaronder die van binnenlandse Russische abonnees.

Telefoons NAVO-leden

De Russische spionagedienst zei ook dat telefoons van buitenlandse diplomaten in Rusland en de voormalige Sovjet-Unie, waaronder die van NAVO-leden, Israël, Syrië en China, het doelwit waren geweest.

“De FSB heeft een inlichtingenactie van de Amerikaanse speciale diensten ontdekt waarbij mobiele apparaten van Apple werden gebruikt”, aldus de FSB in een verklaring.

Apple noch de NSA reageerden onmiddellijk op verzoeken om commentaar van Reuters per e-mail buiten de gebruikelijke kantooruren in de VS.

Complot NSA en Apple

Volgens de FSB toont het complot de nauwe relatie aan tussen Apple en de National Security Agency, het Amerikaanse agentschap dat verantwoordelijk is voor Amerikaanse cryptografische en communicatie-inlichtingen en beveiliging.

“Het bedrijf biedt Amerikaanse inlichtingendiensten een breed scala aan mogelijkheden om personen die van belang zijn voor het Witte Huis en hun partners in anti-Russische activiteiten, en hun eigen burgers te controleren”, aldus de FSB.

De FSB zei dat het complot werd ontdekt met de hulp van de Federale Garde, het agentschap dat de Russische leiders beschermt.