Door: John Hawkins, Senior Lecturer, Canberra School of Politics, Economics and Society, Universiteit van Canberra
Nog niet zo lang geleden was FTX een van ‘s werelds grootste handelsplatforms voor cryptocurrencies. De in 2019 opgerichte cryptobeurs op de Bahama’s kende een razendsnelle opkomst en werd eerder dit jaar gewaardeerd op meer dan 30 miljard dollar.
Al dat is de afgelopen twee weken veranderd. Eerst zijn er zorgen ontstaan over banden tussen FTX en een bedrijf dat activa verhandelt genaamd Alameda Research, inclusief suggesties dat fondsen van klanten zijn overgedragen van FTX naar Alameda.
Een paar dagen later kondigde rivaal Binance (de grootste crypto-beurs) aan dat het zijn holdings van FTT-tokens zou verkopen, een crypto die naar verluidt veel van Alameda’s activa omvat.
Panieklanten haastten zich om geld op te nemen van FTX, en het bedrijf staat nu op de rand van de afgrond, met een bannerbericht op zijn website die aankondigt dat het “momenteel niet in staat is om opnames te verwerken”.
Dit is niet de eerste dergelijke implosie die we hebben gezien in de losjes gereguleerde wereld van de cryptocurrency, en het zal waarschijnlijk niet de laatste zijn.
De meerderheidsaandeelhouder van zowel FTX als Alameda, Sam Bankman-Fried, had eerder dit jaar andere noodlijdende cryptobedrijven gered. Nu is hij wanhopig op zoek naar een investeerder met 8 miljard dollar om zijn bedrijven te redden.
Veel bedrijven hebben de waarden van hun belangen in FTX al afgeschreven. Het zal dus niet gemakkelijk zijn voor Bankman-Fried om investeerders te vinden die bereid zijn nieuwe financiering te verstrekken.
Binance overwoog het noodlijdende bedrijf volledig over te nemen, maar besloot later het toch niet over te nemen omdat het zich zorgen maakte over beschuldigingen van wangedrag en een onderzoek door de Amerikaanse Securities and Exchange Commission.
De prijs van FTT is nu gekelderd. Een week geleden werd het verhandeld op 24 dollar. Nu staat het op minder dan 4 dollar.
Het handelen in activa zonder onderliggende fundamentele waarde op losjes gereguleerde beurzen is altijd een zeer riskante onderneming. Voor velen zal het waarschijnlijk eindigen in tranen.
Andere soorten activa zijn anders. Aandelen van ondernemingen hebben een fundamentele waarde die gebaseerd is op het dividend (of ten minste een verwacht toekomstig dividend) dat uit de winst van de onderneming wordt uitgekeerd. Onroerend goed heeft een fundamentele waarde die de huur weerspiegelt die de belegger verdient (of de eigenaar-bewoner bespaart). De waarde van een obligatie hangt af van de hoeveelheid rente die het oplevert. Zelfs goud heeft ten minste enkele praktische toepassingen, voor juwelen, tandvullingen of elektronica.
Maar zogenaamde cruptovaluta zoals Bitcoin, Ether en Dogecoin (en nog duizenden andere alt-coins en meme-coins) hebben niet zo’n fundamentele waarde. Ze zijn een spel van pass-the-parcel, waarbij speculanten proberen ze aan iemand anders te verkopen voordat de prijs instort.
Ongereguleerde financiële instellingen zijn vatbaar voor het equivalent van een depressie-achtige bank run. Zodra er twijfel ontstaat over hun soliditeit, heeft iedereen een prikkel om vroeg in de rij te staan om zijn geld op te nemen voordat het geld opraakt.
In een recent interview gaf Bankman-Fried een beschrijving van zijn bedrijfsmodel dat sterk lijkt te steunen op fondsen die worden geïnjecteerd door nieuwe investeerders, in plaats van op toekomstige opbrengsten gebaseerd op de intrinsieke waarde van de activa zelf.
Deze gebeurtenissen hebben het vertrouwen in het crypto-ecosysteem verder uitgehold. Vóór dit laatste fiasco was de ‘waarde’ van cryptocurrencies al gedaald van een piek van meer dan 3 biljoen dollar naar 1 biljoen dollar. Het is nu nog dieper gezonken.
Zoals een paar sterren zoals Amazon opdoken uit het wrak van de dot-com bubble, zo is het mogelijk dat slechts een handvol toepassingen van de blockchain technologie die ten grondslag ligt aan crypto blijvend nut hebben.
En het idee van een elektronische vorm van valuta wordt gerealiseerd in de vorm van centrale bank-digitale valuta. Maar zoals Hyun Song Shin, de hoofdeconoom van de Bank of International Settlements, verwoordde, “alles wat kan worden gedaan met crypto kan beter worden gedaan met geld van de centrale bank”.
John Hawkins, Senior Lecturer, Canberra School of Politics, Economics and Society, University of Canberra
Dit artikel is werd eerder gepubliceerd op The Conversation onder een Creative Commons-licentie. Lees het originele artikel.