WASHINGTON (AP) – De wereldeconomie zal dit jaar “gevaarlijk dicht” bij een recessie komen, als gevolg van een zwakkere groei in alle belangrijke economieën ter wereld – de Verenigde Staten, Europa en China – waarschuwde de Wereldbank dinsdag.
In een jaarverslag zegt de Wereldbank, die geld leent aan armere landen voor ontwikkelingsprojecten, dat zij haar prognose voor de mondiale groei dit jaar met bijna de helft heeft verlaagd, van haar eerdere prognose van 3% tot slechts 1,7%. Als die prognose juist blijkt, zou dat de op twee na zwakste jaarlijkse groei in drie decennia zijn, na de diepe recessies als gevolg van de wereldwijde financiële crisis van 2008 en de pandemie van het coronavirus in 2020.
Artikel gaat verder na afbeelding.
Bron: IMF.
Hoewel de Verenigde Staten dit jaar een recessie kunnen vermijden – de Wereldbank voorspelt dat de Amerikaanse economie een groei van 0,5% zal vertonen – zal de wereldwijde zwakte het Amerikaanse bedrijfsleven en de Amerikaanse consumenten waarschijnlijk nog meer tegenwind bezorgen, bovenop de hoge prijzen en de duurdere rente op leningen. De Verenigde Staten blijven ook kwetsbaar voor verdere verstoringen van de toeleveringsketen als de COVID-19 blijft stijgen of de oorlog van Rusland in Oekraïne verergert.
En Europa, lange tijd een belangrijke exporteur naar China, zal waarschijnlijk lijden onder een zwakkere Chinese economie.
In het rapport van de Wereldbank wordt ook opgemerkt dat stijgende rentetarieven in ontwikkelde economieën zoals de Verenigde Staten en Europa investeringskapitaal zullen aantrekken uit armere landen, waardoor zij cruciale binnenlandse investeringen mislopen. Tegelijkertijd, aldus het rapport, zullen die hoge rentetarieven de groei in de ontwikkelde landen afremmen op een moment dat de inval van Rusland in Oekraïne de wereldvoedselprijzen hoog heeft gehouden.
“De inval van Rusland in Oekraïne heeft nieuwe kosten veroorzaakt”, zei David Malpass, voorzitter van de Wereldbank, tijdens een gesprek met verslaggevers. “De vooruitzichten zijn bijzonder verwoestend voor veel van de armste economieën, waar de armoedebestrijding al tot stilstand is gekomen en de toegang tot elektriciteit, kunstmest, voedsel en kapitaal waarschijnlijk langdurig beperkt zal blijven.”
Artikel gaat verder na afbeelding.
Sadik Gulec/Shutterstock.com.
De gevolgen van een wereldwijde neergang zouden bijzonder hard aankomen voor armere landen in gebieden als Saharaans Afrika, waar 60% van de armen in de wereld wonen. De Wereldbank voorspelt dat het inkomen per hoofd van de bevolking in 2023 en 2024 met slechts 1,2% zal stijgen, wat zo’n lauw tempo is dat de armoede er kan toenemen.
“Zwakke groei en bedrijfsinvesteringen zullen de reeds verwoestende ommekeer in onderwijs, gezondheid, armoede en infrastructuur en de toenemende eisen van de klimaatverandering nog verergeren”, aldus Malpass. “Om de omvang van deze uitdagingen aan te pakken zijn aanzienlijk meer middelen nodig voor ontwikkeling en mondiale collectieve voorzieningen.”
De Wereldbank zoekt niet alleen naar nieuwe financiering om meer geld te kunnen lenen aan armere landen, aldus Malpass, maar wil ook onder meer haar leningsvoorwaarden verbeteren om de transparantie van de schuld te vergroten, “vooral voor het stijgende aantal arme landen die een groot risico lopen in de schulden te raken”.
Het rapport volgt op een soortgelijke sombere prognose een week eerder van Kristina Georgieva, het hoofd van het Internationaal Monetair Fonds, de mondiale kredietverstrekker. Georgieva schatte in Face the Nation van CBS dat een derde van de wereld dit jaar in een recessie terecht zal komen.
“Voor het grootste deel van de wereldeconomie wordt dit een moeilijk jaar, moeilijker dan het jaar dat we achter ons laten,” zei Georgieva. “Waarom? Omdat de drie grote economieën – VS, EU, China – allemaal tegelijk vertragen.”
Artikel gaat verder na video.
De Wereldbank verwacht dat de economie van de Europese Unie volgend jaar helemaal niet meer zal groeien na een groei van 3,3% in 2022. Voor China wordt een groei van 4,3% verwacht, bijna een procentpunt lager dan eerder was voorspeld en ongeveer de helft van het tempo dat Beijing in 2021 liet zien.
De bank verwacht dat de ontwikkelingslanden het beter zullen doen, met een groei van 3,4% dit jaar, evenveel als in 2022, maar nog steeds slechts ongeveer de helft van het tempo van 2021. Zij voorspelt dat de groei in Brazilië zal vertragen tot 0,8% in 2023, tegen 3% vorig jaar. Voor Pakistan verwacht zij dat de economie dit jaar met slechts 2% zal groeien, een derde van het tempo van vorig jaar.
Ook andere economen hebben sombere vooruitzichten bekendgemaakt, zij het meestal niet zo somber. Economen van JPMorgan voorspellen dit jaar een trage groei voor de geavanceerde economieën en de wereld als geheel, maar verwachten geen wereldwijde recessie. Vorige maand voorspelde de bank dat de vertragende inflatie het bestedingsvermogen van de consument zal versterken en de groei in de Verenigde Staten en elders zal aandrijven.
“De wereldwijde expansie zal in 2023 krom maar niet gebroken zijn”, aldus het JPMorgan-rapport.