Politiek

Viktor Orban: ‘Liberalisme is virus, rechtse beweging moet progressieve elites verslaan’

04-05-2023 13:45

Viktor Orban, Hongarije
Viktor Orban, 18 februari 2023. (AP Photo/Denes Erdos)

BOEDAPEST, Hongarije (AP) – De premier van Hongarije vergeleek het liberalisme met een “virus” in een openingstoespraak op de Conservative Political Action Conference (CPAC) in de Hongaarse hoofdstad op donderdag, waarbij hij een beeld schetste van een wereldwijde rechtse beweging die zich mobiliseert om “progressieve elites” te verslaan.

‘Hongarije wereldberoemd door rechtse agenda: Geen migratie, geen gender, geen oorlog’

Viktor Orbans toespraak op CPAC Hongarije draaide om de strijd tegen wat hij vaak omschreef als de “woke-cultuur”, en ging vooral in op hete hangijzers als transgender- en LGBTQ+-rechten, migratie en de inhoud van het onderwijs voor kinderen.

De tweedaagse conferentie, de tweede in Hongarije in evenveel jaren, bevatte onderdelen met de titels Make Kids Not War en No Country for Woke Men. Op een bord boven de ingang van de conferentiezaal aan de Donau stond: ‘No Woke Zone’.

Conservatief-christelijke politieke wending

Na een staande ovatie zei Orban dat Hongarije “wereldberoemd” was geworden door zijn harde migratie– en cultuurbeleid, en bood hij de aanwezigen een recept aan om thuis een soortgelijke rechtse agenda uit te voeren.

“Geen migratie, geen gender, geen oorlog”, zei Orban, en hij drong er bij zijn internationale publiek op aan zich in hun eigen land op deze kwesties te concentreren.

“Hongarije is eigenlijk een incubator waar geëxperimenteerd wordt met de toekomst van conservatief beleid. Hongarije is de plaats waar we niet alleen praten over het verslaan van de progressieven en liberalen en het veroorzaken van een conservatief-christelijke politieke wending, maar we hebben het ook echt gedaan,” zei Orban.

‘Onliberale democratie’

Orban heeft zichzelf afgeschilderd als een voorvechter van wat hij een “onliberale democratie” noemt, wat in de Europese Unie en elders tot controverse en bezorgdheid heeft geleid over het afglijden van Hongarije naar een autoritair bewind. Hij heeft zichzelf afgeschilderd als verdediger van het Europese christendom tegen moslimmigranten, progressieven en de ‘LGBTQ-lobby’.

In 2021 verbood zijn rechtse Fidesz-partij de weergave van homoseksualiteit of geslachtsverandering in media die gericht zijn op personen onder de 18 jaar. Informatie over homoseksualiteit werd ook verboden in seksuele voorlichtingsprogramma’s op scholen of in films en advertenties die toegankelijk zijn voor minderjarigen.

Woke-beweging

Orban betoogde donderdag dat het liberalisme streeft naar degradatie van naties, waardoor het Westen in economische en demografische indicatoren achterop is geraakt bij Azië.

“De woke-beweging en de genderideologie zijn precies wat het communisme en marxisme vroeger waren,” zei hij. “Ze snijden de natie kunstmatig op in minderheden om de strijd tussen de groepen aan te wakkeren.”

Donald Trump

De CPAC Hongarije conferentie was de laatste omarming van Orban door de Amerikaanse rechtse beweging. Afgelopen zomer sprak hij op de nationale CPAC-conferentie in Texas, waar hij de menigte in Dallas vertelde om “de instellingen in Washington en Brussel terug te nemen” en zich te richten op het winnen van Amerikaanse verkiezingen volgend jaar.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

President Donald Trump verwelkomt de Hongaarse premier Viktor Orban in het Witte Huis in Washington op 13 mei 2019. (AP Photo/Manuel Balce Ceneta).

 

Orban was de eerste Europese nationale leider die de kandidatuur van voormalig president Donald Trump in 2016 publiekelijk steunde, en sprak ook zijn steun uit voor de 2020-campagne van Trump. Op donderdag zei Orban dat hij er zeker van was dat “als president Trump nu president was, er nu geen oorlog zou zijn in Oekraïne en Europa.”

“Kom terug, meneer de president, maak Amerika weer groot en breng ons vrede!” zei hij, onder luid applaus van het publiek.

Geen persaccreditatie

Net als in 2022 kregen de Associated Press en andere internationale nieuwsorganisaties geen accreditatie om de CPAC-bijeenkomst in Hongarije te verslaan, ondanks het feit dat ze daar maandenlang herhaaldelijk om hadden verzocht.

In zijn openingswoord zei CPAC-voorzitter Matt Schlapp dat CPAC in de VS had besloten om “Hongaars te gaan” in hun benadering van de media, door zelf te beslissen “wie een journalist is en wie geen journalist” bij het bepalen van welke outlets ze toelaten tot hun evenementen.

Orban, die sinds 2010 aan de macht is, heeft het medialandschap van Hongarije ingrijpend veranderd. Zijn regering is vaak beschuldigd van het uithollen van de persvrijheid en het terugdraaien van democratische controlemechanismen.

Tucker Carlson

Voormalig Fox News presentator Tucker Carlson gaf donderdag kort commentaar via een videoverbinding, een van zijn eerste publieke optredens sinds het netwerk hem in april uit zijn functie zette.

“Ik wou dat ik daar in Boedapest was,” zei Carlson. “Als ik ooit ontslagen word en wat tijd heb en weg kan, zal ik bij jullie zijn. Maar in de tussentijd, Godspeed.”