Buitenland

Oekraïne: ‘Zes hypersonische Russische Kinzhal-raketten neergehaald’

16-05-2023 18:21

MiG-31K, Kinzhal-missile
9 mei 2018, een MiG-31K straaljager van de Russische luchtmacht draagt de hypersonische aero-ballistische raket Kh-47M2 Kinzhal (AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

KIEV, 16 mei (Reuters)Oekraïne heeft dinsdag gezegd dat het in één nacht zes Russische Kinzhal-raketten heeft neergeschoten, waarmee het een wapen dat door Moskou wordt aangeprezen als een hypersonische raket van de volgende generatie die vrijwel niet te stoppen is, heeft verijdeld.

Het was de eerste keer dat Oekraïne beweerde een volledige volley van meerdere Kinzhal-raketten te hebben geraakt, en indien dit wordt bevestigd, zou dit een demonstratie zijn van de doeltreffendheid van Kievs pas opgestelde westerse luchtafweer.

Paniek zaaien

Luchtalarmsirenes schalden dinsdag vroeg in bijna heel Oekraïne en waren meer dan drie uur lang te horen boven de Oekraïense hoofdstad en de omliggende regio.

“De missie van de vijand is om paniek te zaaien en chaos te creëren. In de noordelijke operationele zone inclusief Kiev is alles echter volledig onder controle,” zei generaal Serhiy Naev, commandant van de gezamenlijke strijdkrachten.

De zes Kinzhals behoorden tot een volley van achttien raketten die Rusland vannacht op Oekraïne heeft afgevuurd, waarbij Kiev met flitsen werd verlicht en brokstukken uit de lucht vielen.

Het was niet duidelijk welk Westers wapen Oekraïne gebruikte om de Kinzhals te verslaan. Het Pentagon had geen onmiddellijk commentaar.

Patriot vernietigd

Van zijn kant beweerde het Russische ministerie van Defensie dat het een in de VS gebouwd Patriot grond-luchtraketafweersysteem had vernietigd met een Kinzhal-raket, meldde het militaire nieuwsagentschap Zvezda.

Maar de opperbevelhebber van de Oekraïense strijdkrachten, Valeriy Zaluzhnyi, zei dat ze allemaal met succes waren onderschept.

De autoriteiten van Kiev zeiden dat drie mensen gewond waren geraakt door vallend puin.

“Het was uitzonderlijk in zijn dichtheid – het maximale aantal aanvalsraketten in de kortste tijd,” zei Serhiy Popko, hoofd van het militaire bestuur van de stad Kiev, op Telegram.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

Kinzhal

Deze foto, afkomstig van een video die op zaterdag 19 februari 2022 door de persdienst van het Russische ministerie van Defensie is verstrekt, toont een MiG-31K-jager van de Russische luchtmacht die tijdens een militaire oefening een hypersonische Kinzhal-kruisraket dropt. (Persdienst van het Russische Ministerie van Defensie via AP)

 

Zvezda citeerde het Russische ministerie dat de aanvallen gericht waren op Oekraïense gevechtseenheden en munitieopslagplaatsen.

Zaluzhnyi zei dat zijn troepen de zes Kinzhals hadden onderschept die vanuit vliegtuigen waren gelanceerd, evenals negen Kalibr-kruisraketten vanaf schepen in de Zwarte Zee en drie Iskanders die vanaf land waren afgevuurd.

Hypersonisch

Eerder deze maand beweerde Oekraïne voor het eerst een enkele Kinzhal-raket boven Kiev te hebben neergeschoten met behulp van een nieuw ingezet Amerikaans Patriot-luchtverdedigingssysteem.

Het Amerikaanse leger bevestigde dat verhaal, maar zei niet of de Russische raket op het moment van onderschepping met hypersonische snelheid vloog.

Het in de VS gevestigde Center for Strategic and International Studies (CSIS) zegt dat de Kinzhal na lancering snel versnelt tot Mach 4 (4900 kilometer per uur) en snelheden kan bereiken tot Mach 10 – of 10 keer de snelheid van het geluid. Hypersonische wapens verplaatsen zich met minstens vijf keer de geluidssnelheid.

“Het is vermeldenswaard dat de Russische aanduiding van de Kinzhal als ‘hypersonische’ raket enigszins misleidend is, aangezien bijna alle ballistische raketten op een bepaald moment tijdens hun vlucht hypersonische snelheden bereiken (boven Mach 5),” schrijft CSIS op haar website, waarin de Kinxhal-raket wordt beschreven.

Conventioneel en nucleair

De Kinzhal-raket, waarvan de naam ‘dolk’ betekent, kan conventionele of kernkoppen tot 2000 km vervoeren. Rusland gebruikte het wapen vorig jaar voor het eerst in oorlogssituaties in Oekraïne en heeft slechts enkele malen toegegeven de raketten te hebben afgevuurd.

De Russische president Vladimir Poetin heeft de Kinzhal vaak aangeprezen als bewijs van de wereldklasse van de Russische militaire hardware, die de NAVO aankan.

Nu de Oekraïense strijdkrachten zich voor het eerst in zes maanden voorbereiden op het offensief tegen de Russische invasie, lanceert Moskou luchtaanvallen op lange afstand met de hoogste frequentie van de oorlog.

Tot nu toe heeft Moskou deze maand acht luchtaanvallen met drones en raketten uitgevoerd, vergeleken met wekelijkse aanvallen tijdens de winter en een stilte in maart en april. Kiev zegt dat het de meeste heeft neergeschoten.

Bakhmut

De afgelopen week hebben de Oekraïense strijdkrachten hun grootste successen op het slagveld geboekt sinds november vorig jaar, met de herovering van verscheidene vierkante kilometers grondgebied aan de noordelijke en zuidelijke rand van de stad Bakhmut.

Moskou heeft toegegeven dat sommige van zijn troepen zich hebben teruggetrokken, maar ontkent dat zijn gevechtslinies aan het afbrokkelen zijn.

Kiev zegt dat deze vorderingen plaatselijk zijn en nog niet de volledige kracht vertegenwoordigen van het komende tegenoffensief, dat naar verwachting gebruik zal maken van honderden moderne tanks en pantservoertuigen die het Westen dit jaar heeft gestuurd.

Een Oekraïens tegenoffensief zou de volgende belangrijke fase van de oorlog inluiden na een enorm Russisch winteroffensief dat er niet in slaagde noemenswaardig nieuw grondgebied te veroveren ondanks de bloedigste grondgevechten in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog.