Buitenland

Rusland dreigt Europese landen met ‘vernietiging’, ‘wereldwijde tragedie’

22-01-2023 20:17

Yars ICBM, Russia
Russische nucleaire Yars-ICBM. (Russian Defense Ministry Press Service via AP.)

KIEV, Oekraïne (AP) – De voorzitter van het lagerhuis van het Russische parlement waarschuwde zondag dat landen die Oekraïne krachtigere wapens leveren hun eigen vernietiging riskeren, een boodschap die volgde op nieuwe toezeggingen van gepantserde voertuigen, luchtverdedigingssystemen en ander materieel, maar niet de gevechtstanks waar Kiev om vroeg.

Tijdens een bijeenkomst op de luchtmachtbasis Ramstein in Duitsland op vrijdag beloofden Oekraïense aanhangers miljarden dollars aan militaire hulp voor Oekraïne, maar de nieuwe toezeggingen werden overschaduwd door het feit dat er geen overeenstemming werd bereikt over het dringende verzoek van Oekraïne om Leopard 2-gevechtstanks van Duitse makelij.

De voorzitter van de Doema, Vyacheslav Volodin, zei dat regeringen die krachtiger wapens aan Oekraïne geven, een “wereldwijde tragedie kunnen veroorzaken die hun landen zou vernietigen”.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

Patriot

Lanceerstation van een Patriot PAC-2. Foto: Defensie.nl.

 

“Levering van offensieve wapens aan het regime in Kiev zou leiden tot een wereldwijde catastrofe,” zei hij. “Als Washington en de NAVO wapens leveren die zouden worden gebruikt om vreedzame steden aan te vallen en pogingen doen om ons grondgebied in te nemen, zoals zij dreigen te doen, zou dat een vergelding met krachtiger wapens uitlokken.”

Leopard 2-tanks Duitsland

Duitsland is een van de belangrijkste donoren van wapens aan Oekraïne, en het heeft een herziening van zijn Leopard 2 -voorraden bevolen in voorbereiding op een mogelijk groen licht. Toch heeft de regering in Berlijn voorzichtigheid getoond bij elke stap van het verhogen van haar verplichtingen aan Oekraïne, een aarzeling die wordt gezien als geworteld in haar geschiedenis en politieke cultuur.

De Franse president Emmanuel Macron zei zondag dat hij niet uitsluit Leclerc-gevechtstanks naar Oekraïne te sturen en zijn minister van Defensie had gevraagd aan het idee te “werken”.

Macron sprak tijdens een persconferentie in Parijs met de Duitse bondskanselier Olaf Scholz toen hun landen de 60e verjaardag van hun vriendschapsverdrag na de Tweede Wereldoorlog herdachten. In een gezamenlijke verklaring zegden Frankrijk en Duitsland hun “onwrikbare steun” aan Oekraïne toe.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

TankShutterstock.

 

Frankrijk zal zijn tankbesluit nemen op basis van drie criteria, zei Macron: dat het delen van de uitrusting niet leidt tot een escalatie van het conflict, dat het efficiënte en werkbare hulp zou bieden wanneer rekening wordt gehouden met de trainingstijd, en dat het Frankrijks eigen leger niet zou verzwakken.

Terughoudendheid kanselier Scholz

Scholz reageerde niet toen hem zondag werd gevraagd naar de Leopard 2 tanks, maar benadrukte dat zijn land al aanzienlijke militaire bijdragen heeft geleverd aan Oekraïne.

“De VS doen veel, Duitsland doet ook veel,” zei hij. “We hebben onze leveringen voortdurend uitgebreid met zeer effectieve wapens die nu al beschikbaar zijn. En we hebben al deze beslissingen altijd nauw gecoördineerd met onze belangrijke bondgenoten en vrienden.”

De terughoudendheid van Duitsland heeft kritiek opgeleverd, vooral van Polen en de Baltische staten, landen aan de oostflank van de NAVO die zich bijzonder bedreigd voelen door de hernieuwde agressie van Rusland.

De Poolse premier Mateusz Morawiecki zei dat als Duitsland niet instemt met de overdracht van Leopard-tanks aan Oekraïne, zijn land bereid is een “kleinere coalitie” te vormen van landen die hun tanks toch zouden sturen.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

Marder APC

Marder APC’s. Karolis Kavolelis / Shutterstock.com.

 

“Bijna een jaar is verstreken sinds het uitbreken van de oorlog,” zei Morawiecki in een interview met het Poolse staatspersbureau PAP dat zondag werd gepubliceerd. “Bewijzen van de oorlogsmisdaden van het Russische leger zijn te zien op televisie en op YouTube. Wat heeft Duitsland nog meer nodig om zijn ogen te openen en te beginnen te handelen in overeenstemming met het potentieel van de Duitse staat?”

M1 Abrams-tank

In Washington drongen twee vooraanstaande wetgevers er zondag bij de VS op aan enkele van hun Abrams-tanks naar Oekraïne te sturen om de terughoudendheid van Duitsland om hun eigen, meer geschikte tanks te delen, te overwinnen.

 

Artikel gaat verder na video.

 

“Als we zouden aankondigen dat we een Abrams-tank zouden geven, slechts één, zou dat de stroom tanks uit Duitsland op gang brengen”, zei afgevaardigde Michael McCaul, de Republikeinse voorzitter van de Commissie Buitenlandse Zaken van het Huis, tegen ABC‘s This Week on Sunday. “Wat ik hoor is dat Duitsland op ons wacht om het voortouw te nemen.”

Senator Chris Coons, een Democraat in de Commissie Buitenlandse Betrekkingen van de Senaat, pleitte ook voor het sturen van Abrams.

“Als het vereist dat wij enkele Abrams tanks sturen om de Leopard tanks van Duitsland, van Polen, van andere bondgenoten te ontsluiten, zou ik dat steunen,” zei Coons.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

M2A2 Bradley Fighting VehicleM2A2 Bradley Fighting Vehicle. CC-Foto: Mrkoww.

 

‘Amerikanen en hun gecastreerde honden’

Dmitry Medvedev, het plaatsvervangend hoofd van de Russische Veiligheidsraad, zei dat de door de VS geleide bijeenkomst op de luchtmachtbasis in Duitsland “er geen twijfel over liet bestaan dat onze vijanden zullen proberen ons uit te putten of beter te vernietigen,” eraan toevoegend dat “ze genoeg wapens hebben” om het doel te bereiken.

Medvedev, een voormalige Russische president, waarschuwde op zijn berichtenapp-kanaal dat “in geval van een langdurig conflict” Rusland zou kunnen proberen een militaire alliantie te vormen met “de naties die de Amerikanen en een roedel van hun gecastreerde honden zat zijn.”

Oekraïne vraagt om meer wapens omdat het verwacht dat de Russische troepen in het voorjaar een nieuw offensief zullen beginnen.

‘Absolute genocide’

Oleksii Danilov, de secretaris van de Oekraïense Veiligheids- en Defensieraad, waarschuwde dat Rusland kan proberen zijn aanvallen in het zuiden en het oosten te intensiveren en de aanvoerkanalen van westerse wapens af te snijden, terwijl het veroveren van Kiev “de belangrijkste droom” blijft in de “fantasieën” van president Vladimir Poetin,” zei hij.

In een column in de online krant Ukrainska Pravda beschreef hij het doel van het Kremlin in het conflict als een “totale en absolute genocide, een totale vernietigingsoorlog”.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

Houwitser

Caesar houwitser.

 

Onder degenen die opriepen tot meer wapens voor Oekraïne was de voormalige Britse premier Boris Johnson, die zondag een verrassingsreis naar Oekraïne maakte. Johnson, die werd gefotografeerd in de stad Borodyanka in de regio Kiev, zei dat hij naar Oekraïne was gereisd op uitnodiging van president Volodymyr Zelensky.

“Dit is het moment om alles op alles te zetten en de Oekraïners alle middelen te geven om de klus te klaren. Hoe eerder Poetin faalt, hoe beter voor Oekraïne en voor de hele wereld”, aldus Johnson in een verklaring.

Raketaanval Dnipro

De afgelopen week was bijzonder tragisch voor Oekraïne, zelfs naar de maatstaven van een brute oorlog die al bijna een jaar duurt, waarbij tienduizenden mensen zijn omgekomen, miljoenen anderen zijn ontworteld en Oekraïense steden enorm zijn verwoest.

Een spervuur van Russische raketten trof op 14 januari een appartementencomplex in de zuidoostelijke stad Dnipro, waarbij ten minste 45 burgers omkwamen. Op woensdag stortte een regeringshelikopter neer op een gebouw waarin een kleuterschool was gevestigd in een buitenwijk van Kiev. Onder de 14 doden waren de Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken, andere ambtenaren en een kind op de grond.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

AP Photo/Daniel Cole.

 

Videotoespraak Zelensky

Zelensky zwoer zondag dat Oekraïne uiteindelijk zou zegevieren in de oorlog.

“We zijn verenigd omdat we sterk zijn. We zijn sterk omdat we verenigd zijn”, zei de Oekraïense leider in een videotoespraak ter gelegenheid van de Dag van de Eenheid in Oekraïne, waarop wordt herdacht dat Oost- en West-Oekraïne in 1919 werden verenigd.

 

In deze still van een video die op woensdag 26 oktober 2022 is vrijgegeven door de persdienst van het Russische ministerie van Defensie, wordt een intercontinentale ballistische raket Yars getest als onderdeel van Russische nucleaire oefeningen vanaf een lanceerbasis in Plesetsk, in het noordwesten van Rusland. (Persdienst van het Russische Ministerie van Defensie via AP.)