TOKYO/SEOUL, 29 mei (Reuters) – Japan heeft maandag zijn verdediging tegen ballistische raketten op scherp gezet en gezworen elk projectiel dat zijn grondgebied bedreigt neer te schieten, nadat Noord-Korea het land op de hoogte had gebracht van een geplande satellietlancering tussen 31 mei en 11 juni.
Het nucleair bewapende noorden zegt zijn eerste militaire spionagesatelliet te hebben voltooid en leider Kim Jong Un heeft de laatste voorbereidingen voor de lancering goedgekeurd.
Het zou de laatste stap van het Noorden zijn in een reeks raketlanceringen en wapentests in de afgelopen maanden, waaronder een nieuwe intercontinentale ballistische raket met vaste brandstof.
Tokio verwacht dat Noord-Korea de raket met de satelliet net als in 2016 boven de zuidwestelijke eilandenketen van Japan zal afvuren, aldus een woordvoerder van het ministerie van Defensie.
Analisten zeggen dat de nieuwe satelliet deel uitmaakt van een bewakingstechnologieprogramma dat ook drones omvat, gericht op het verbeteren van het vermogen om doelen in oorlogstijd te treffen.
“We zullen vernietigende maatregelen nemen tegen ballistische en andere raketten waarvan bevestigd is dat ze op ons grondgebied landen,” zei het Japanse ministerie van Defensie in een verklaring.
Japan zou zijn Standard Missile-3 (SM-3) of Patriot-raket PAC-3 gebruiken om een Noord-Koreaanse raket te vernietigen, voegde het eraan toe.
Elke Noord-Koreaanse raketlancering zou een ernstige schending zijn van de resoluties van de VN-Veiligheidsraad waarin de nucleaire en raketactiviteiten van het land worden veroordeeld, zei de Japanse premier Fumio Kishida tegen verslaggevers.
Artikel gaat verder na afbeelding.
Koreaans Centraal Nieuwsagentschap/Korea News Service via AP.
“We dringen er bij Noord-Korea sterk op aan om af te zien van de lancering,” liet zijn kantoor weten via Twitter, eraan toevoegend dat het zou samenwerken met de VS, Zuid-Korea en andere landen en alles in het werk zou stellen om informatie over een eventuele lancering te verzamelen en te analyseren.
Zuid-Korea sloot zich aan bij de oproep van Japan aan het teruggetrokken noorden om zijn plan, dat het als “illegaal” bestempelde, te schrappen.
“Als Noord-Korea doorzet, zal het de prijs betalen en lijden”, zei een woordvoerder van het Zuidelijke ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring.
Kim Gunn, de speciale gezant van het Zuiden voor vrede en veiligheid op het schiereiland, voerde een driegesprek met zijn Japanse en Amerikaanse collega’s, aldus het ministerie.
Zij kwamen overeen nauw samen te werken bij het leiden van een gezamenlijke reactie van de internationale gemeenschap op de geplande stap van Pyongyang, aldus het ministerie.
Maar omdat Pyongyang geen serieuze invloed meer heeft, zullen oproepen van Tokio en Seoel om de lancering tegen te houden weinig effect hebben, aldus Chad O’Carroll, directeur van de Korea Risk Group, die Noord-Korea volgt.
“Te midden van grote militaire oefeningen van de VS en in de nasleep van Zuid-Korea’s eigen satellietlancering zal Noord-Korea de kritiek van Seoel waarschijnlijk als uiterst hypocriet beschouwen.”
De Zuid-Koreaanse raket heeft donderdag voor het eerst een commerciële satelliet in een baan om de aarde gebracht.
Noord-Korea heeft verschillende malen geprobeerd ‘observatiesatellieten’ te lanceren, waarvan er twee met succes in een baan om de aarde bleken te zijn gebracht, de laatste in 2016.
In mei inspecteerde de leider, Kim, een militaire satellietfaciliteit, aldus het staatspersbureau KCNA.
In april stuurde Japan een destroyer met de SM-3 onderscheppingsraketten naar de Oost-Chinese Zee die doelen in de ruimte kunnen raken, en stuurde het land PAC-3 raketten, ontworpen om kernkoppen dichter bij de grond te raken, naar de Okinawan-eilanden.
“De regering erkent dat er een mogelijkheid bestaat dat de satelliet het grondgebied van ons land passeert”, zei Hirokazu Matsuno, de kabinetschef, tijdens een reguliere briefing nadat het Noorden de Japanse kustwacht op de hoogte had gesteld van het plan.
Noord-Koreaanse staatsmedia hebben kritiek geuit op plannen van Japan, Zuid-Korea en de Verenigde Staten om in real time gegevens over hun raketlanceringen te delen, waarbij zij de drie bestempelden als besprekingen over “sinistere maatregelen” om de militaire samenwerking te versterken.